crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 256356

Zbornik radova

Autori: Horvatić, Jasminka; Hojanić, Renata; Klun, Marija; Tarandek, Tatjana
Naslov: Psihosocijalna rehabilitacija osoba s malignim oboljenjima
( Psychosocial Rehabilitation of Patients with Malignant Diseases )
Izvornik: Umjetnost i znanost u razvoju životnog potencijala III / Prstačić, M. (ur.). - Zagreb : Hrvatska udruga za psihosocijalnu onkologiju , 2006. .
Skup: 4. međunarodni simpozij o komplementarnim suportivnim terapijama "Umjetnost i znanost u razvoju životnog potencijala"
Mjesto i datum: Pula, Hrvatska, 24-28.05.2006.
Ključne riječi: psihosocijalna rehabilitacija; edukacija; suportivne psihoterapije; interdisciplinarnost; kvaliteta življenja
( psychosocial rehabilitation; education; supportive psychotherapies; interdisciplinarity; quality of life )
Sažetak:
Psihosocijalna rehabilitacija osoba s malignim oboljenjima bazirana je na poznavanju osnovnih modela njihovog konativnog, emocionalnog i psihosocijalnog funkcioniranja. U kliničkom smislu, ovi oblici ponašanja mogu biti karakterizirani različitim varijablama, kao na primjer: anksioznost, usamljenost, depresivnost, nezadovoljstvo životnim stilom ... U okviru psihosocijalne rehabilitacije mogu biti primijenjeni i različiti oblici suportivnih psihoterapija. Ove metode mogu biti usmjerene na razvijanje prikladnih coping mehanizama (načini suočavanja s bolesti i stresnim stanjima) u oboljele osobe. Ovakvi programi obično su sinteza edukacijskih i terapijskih pristupa, pri čemu mogu biti obuhvaćena sljedeća područja: strah od smrti i/ili invaliditeta, promijenjena slika tijela, kontrola boli, komunikacija sa okolinom i drugo. U tu svrhu, uz standardne metode liječenja i rehabilitacije, mogu biti korišteni i različiti komplementarni suportivni pristupi. Rezultati dosadašnjih istraživanja koje su provodili stručnjaci iz različitih disciplina, pokazuju da psihosocijalna rehabilitacija utječe na različite apekte kvalitete življenja u oboljele osobe i njezine okoline.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
PsihologijaVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4