Croatian scientific bibliography (CROSBI)



Bibliographic record number: 26475

Disertation

Author: Komes, Draženka
Title: Utjecaj dodatka različitih enzima na kemijski sastav i senzorska svojstva vina sorte Graševina - kasna berba
( Influence of addition different ezyms on chemichal composition and snsoric characteristics of wine sort Graševina- the late vintage )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno bitehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 11.03.
Year: 1998
Page: 87
Mentor: Konja,Gordana
Keywords: enzimi; bijelo vino; senzorika
( enzyms; white wine; sensoric )
Abstract:
Upotreba enzima u tehnologiji vina je opravdana pri čemu je postignuto dobivanje kompaktnog taloga, potpuno bistrog vina, a prebacivanjem tehnologije u veće mjerilo može se očekivati i osjetno povećanje iskorištenja mošta. Pokazan je utjecaj čestica mutnoće mošta na kemijski sastav vina u pogledu koncentracije viših alkohola i estera. U bistrom vinu je manje sinteza viših alkohola, dok se esteri izo-amil acetat i etil acetat sintetiziraju u nešto većim koncentracijama. Viši alkoholi u koncentraciji do 0,3 g/L pozitivno utječu na senzorska svojstva vina, dok u višim koncentracijama daju negativan, oštar ton u vinu.
Project / theme: 058505
Original language: HRV