crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 264910

Disertacija

Autor: Modun, Darko
Naslov: Mehanizmi antioksidacijskog i vazodilatacijskog učinka crnog vina
( Mechanisms of antioxidation and vasodilatation induced by red wine )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Medicinski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Splitu
Mjesto: Split
Datum: 20.10.
Godina: 2006
Stranica: 135
Mentor: Boban, Mladen
Ključne riječi: crno vino; antiokidansi; polifenoli; mokraćna kiselina; etanol; vazodilatacija; endotel; ljudi
( red wine; antioxidants; polyphenolics; uric acid; ethanol; vasodilatation; endothelium; humans )
Sažetak:
Koristeći crno vino (CV), dealkoholizirano crno vino (DACV), defenolizirano crno vino (DFCV), etanol (ET) i vodu (V), ispitana je uloga vinskih fenola, etanola i mokraćne kiseline na antioksidacijski kapacitet plazme i krvožilnu funkciju, u ljudskih ispitanika (n = 9 po napitku) i na izoliranim prstenima štakorske aorte (n = 9). Zdravi muškarci nasumično su konzumirali sve napitke u ukriženom pokusu. Antioksidacijski kapacitet plazme, određen kao « ; ferric reducing antioxidant potential» ; (FRAP), te koncentracije etanola, katehina i mokraćne kiseline u plazmi mjereni su prije unosa i 30, 60, 90, 120, 180 minuta nakon unosa napitaka. Endotelna funkcija određena je prije unosa i 60 minuta nakon unosa napitaka pomoću normalizirane « ; flow mediated dilatation» ; (FMD) metode. DACV i DFCV izazvali su usporediv porast FRAP vrijednosti (7 i 8 % nakon 60 min, u odnosu na početnu vrijednost) koji je odgovarao približno polovici učinka izvornog CV (porast od 12% nakon 60 min, u odnosu na početnu vrijednost), što ukazuje kako unos CV uključuje dva odvojena mehanizma u povećanju FRAP vrijednosti, jedan ovisan o vinskim fenolima, a drugi ovisan o indukciji porasta mokraćne kiseline. Kombinacija glicerola i etanola u CV odgovorna je za porast mokraćne kiseline u plazmi. CV i DACV izazvali su usporedivu dilataciju izoliranih krvni žila (83 i 89 %), dok DFCV, ET i V nisu imali učinka. Svi napitci koji sadrže etanol izazvali su usporedivu bazalnu vazodilataciju brahijalne arterije ispitanika od približno 0, 3 mm u odnosu na početnu vrijednost. Samo je unos CV uzrokovao porast endotelnog odgovora, izmjerenog kao FMD, sa 7, 1 na 8, 8 %. Ovaj učinak nije bio povezan s koncentracijama katehina u plazmi, koje su bile slične za CV i DACV, što znači da se akutni krvožilni učinci crnog vina, posredovani fenolima, ne mogu predvidjeti samo na temelju koncentracije katehina u plazmi. Krvožilni učinci DFCV i ET nisu se međusobno razlikovali, unatoč porastu mokraćne kiseline u plazmi nakon unosa DFCV, što upućuje kako mokraćna kiselina ne utječe na endotelni odgovor.
Projekt / tema: 0216012
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti,Kliničke medicinske znanosti



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4