crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 265122

Časopis

Autori: Kamenov, Željka; Sladović Franz, Branka; Ajduković, Marina
Naslov: Razvoj skala za ispitivanje stavova prema izdvajanju djece iz obitelji i udomiteljstvu
( Development of attitude scales toward exclusion of children from the families and toward foster care placement )
Izvornik: Revija za rehabilitacijska istraživanja (1331-3010) 42 (2006), 1; 55-76
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: stavovi; udomiteljstvo; izdvajanje djece iz obitelj; kognitivna disonanca; javna skrb o djeci
( attitudes; foster care; exclusion of children from biological families; cognitive dissonance; social care for children )
Sažetak:
Polazeći od potrebe da se bolje upoznaju stavovi stručnjaka, neposrednih provoditelja reforme javne skrbi o djeci u Hrvatskoj te javnog mnijenja kao značajnog socijalnog okvira planiranih promjena u smjeru deinstitucionalizacije skrbi za djecu, primarni cilj ovog rada je opis razvoja Skale stavova prema izdvajanju djece (20 tvrdnji) i Skale stavova prema udomiteljstvu (22 tvrdnje) autorica Ž. Kamenov, B. Sladović Franz i M. Ajduković (2005.) Skale imaju visok koeficijent unutarnje konzistencije, a njihova faktorska analiza ekstrahira interpretabilne faktore koji objašnjavaju zadovoljavajući postotak varijance rezultata. Kao takve predstavljaju dobar temelj za daljnja istraživanja u ovom području. U ispitivanju provedenom za potrebe konstrukcije skala sudjelovalo je ukupno 338 osoba – 164 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi i 174 osobe iz opće populacije. Sudionici su bili u dobi od 18 do 63 godine, a prosječna dob iznosi 34, 80 godina (SD=12, 22). Većina je ispitanika ženskog spola (79, 3%). Analiza rezultata pokazala je da sudionici istraživanja imaju blago pozitivan stav prema oba objekta stava, pri čemu je nešto pozitivniji prema izdvajanju djece iz obitelji nego prema udomiteljstvu. Stavovi stručnjaka se prema oba pitanja statistički značajno razlikuju od stavova ostalih sudionika istraživanja. Stručnjaci imaju negativniji stav prema udomiteljstvu, a pozitivniji prema izdvajanju djece iz neadekvatne obitelji nego što to imaju drugi sudionici. Dobiveni podaci su interpretirani pod vidom teorije kognitivne disonance.
Projekt / tema: 0066002, 0130485
Izvorni jezik: HRV
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Socijalne djelatnosti
URL Internet adrese: http://hrcak.srce.hr/11213
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Razvoj skala za ispitivanje stavova prema izdvajanju djece iz obitelji i udomiteljstvuVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4