Fermentacija kravljeg mlijeka odabranim sojevima industrijskih i humanih bifidobakterija (CROSBI ID 345148)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vuksanović, Dragan
Hardi, Jovica
Lučan, Mirela
hrvatski
Fermentacija kravljeg mlijeka odabranim sojevima industrijskih i humanih bifidobakterija
U radu je ispitivan utjecaj različitih starter kultura na fermentaciju kravljeg mlijeka. Tijekom fermentacije praćena je promjena pH vrijednosti. Fermentacija je provedena uz dodatak različitih udjela meda. Od bakterijskih kultura su korištene: CH-N19 – mezofilna kultura (sa bakterijama Lactococcus lactis subsp. diacetilactis, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. mesentericus i Leuconostoc mesenteroides subsp. lactis), Bb46 – probiotičke bakterije (Bifidobacterium longum), Lactobacillus plantarum, jogurtna kultura – termofilne bakterije, te Bb3 – bifidobakterije humanog porijekla. Dobiveni rezultati pokazali su da je dodatak meda imao određeni utjecaj na tijek i brzinu fermentacije kravljeg mlijeka. Kod bifidobakterija humanog porijekla dodatak meda se pokazao kao izrazito djelotvoran jer je značajno ubrzao fermentaciju. Kod ostalih korištenih bakterija je utjecaj meda bio slabije izražen.
kravlje mlijeko; fermentacija; bakterijske kulture; med; promjena pH; kinetika
nije evidentirano
engleski
Fermentation of cow milk whith chosen species of industrial and human bifidobacteries
nije evidentirano
cow milk; fermentation; starter culture; honey; pH values; kinetics
nije evidentirano
Podaci o izdanju
19
06.07.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek