Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fermentacija kravljeg mlijeka odabranim sojevima industrijskih i humanih bifidobakterija (CROSBI ID 345148)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vuksanović, Dragan Fermentacija kravljeg mlijeka odabranim sojevima industrijskih i humanih bifidobakterija / Hardi, Jovica (mentor); Lučan, Mirela (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2006

Podaci o odgovornosti

Vuksanović, Dragan

Hardi, Jovica

Lučan, Mirela

hrvatski

Fermentacija kravljeg mlijeka odabranim sojevima industrijskih i humanih bifidobakterija

U radu je ispitivan utjecaj različitih starter kultura na fermentaciju kravljeg mlijeka. Tijekom fermentacije praćena je promjena pH vrijednosti. Fermentacija je provedena uz dodatak različitih udjela meda. Od bakterijskih kultura su korištene: CH-N19 – mezofilna kultura (sa bakterijama Lactococcus lactis subsp. diacetilactis, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. mesentericus i Leuconostoc mesenteroides subsp. lactis), Bb46 – probiotičke bakterije (Bifidobacterium longum), Lactobacillus plantarum, jogurtna kultura – termofilne bakterije, te Bb3 – bifidobakterije humanog porijekla. Dobiveni rezultati pokazali su da je dodatak meda imao određeni utjecaj na tijek i brzinu fermentacije kravljeg mlijeka. Kod bifidobakterija humanog porijekla dodatak meda se pokazao kao izrazito djelotvoran jer je značajno ubrzao fermentaciju. Kod ostalih korištenih bakterija je utjecaj meda bio slabije izražen.

kravlje mlijeko; fermentacija; bakterijske kulture; med; promjena pH; kinetika

nije evidentirano

engleski

Fermentation of cow milk whith chosen species of industrial and human bifidobacteries

nije evidentirano

cow milk; fermentation; starter culture; honey; pH values; kinetics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

19

06.07.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija