crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 270778

Časopis

Autori: Ajduković, Marina; Sladović Franz, Branka; Kamenov, Željka
Naslov: Stavovi stručnjaka socijalne skrbi prema izdvajanju djece iz obitelji i udomiteljstvu
( Attitudes of social care professionals towards the exclusion of children from families and towards foster care placement )
Izvornik: Ljetopis Studijskog centra socijalnog rada (1330-6456) 12 (2005), 1; 39-66
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: socijalna skrb o djeci; socijalni radnici; stavovi; udomiteljstvo; izdvajanje djece iz obitelji
( social care of children; social workers; attitudes; foster care placement; the exclusion of children from families )
Sažetak:
U radu je analiziran intenzitet i struktura stavova uzorka stručnjaka u sustavu socijalne skrbi (N=164) prema izdvajanju djece i prema udomiteljstvu. Analiza rezultata pokazala je da stručnjaci imaju blago pozitivan stav prema udomiteljstvu i umjereno pozitivan stav prema izdvajanju djece iz obitelji. Stavovi stručnjaka se prema oba pitanja statistički značajno razlikuju od stavova prigodnog uzorka opće populacije (N=174). Stručnjaci kao skupina imaju negativniji stav prema udomiteljstvu, a pozitivniji prema izdvajanju djece iz neadekvatne obitelji nego što to ima prigodni uzorak sudionika iz opće populacije. Unutar skupine stručnjaka ne postoji razlika u stavu prema izdvajanju djece iz obitelji i udomiteljstvu s obzirom na njihov spol, dob, duljinu radnog staža, veličinu mjesta boravka, bračni i roditeljski status. Jedine razlike unutar skupine stručnjaka su utvrđene s obzirom na njihovo zanimanje i organizaciju u kojoj rade – centar za socijalnu skrb ili ustanova za djecu. Socijalni radnici u odnosu na stručnjake ostalih zanimanja, te djelatnici centra za socijalnu skrb u odnosu na djelatnike ustanova za djecu imaju pozitivniji stav prema udomiteljstvu. Stručnjaci su kritični u svojim procjenama o brizi države za djecu koja odrastaju u iznimno teškim okolnostima. Tek svaki peti ispitani stručnjak smatra da je briga države za ovu djecu vrlo dobra.
Projekt / tema: 0130485, 0066002
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Stavovi stručnjaka socijalne skrbi prema izdvajanju djece iz obitelji i udomiteljstvuVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4