Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 272326

Zbornik radova

Autori: Hudek-Knežević, Jasna; Kardum, Igor; Krapić, Nada
Naslov: Dimenzije ličnosti i znanje o prenošenju HIV-a kao prediktori rizičnih seksualnih ponašanja
( Personality traits and HIV-transmission knowledge as predictors of risky sexual behaviors )
Izvornik: XV. Dani psihologije: sažetci radova / Ćubela Adorić, Vera ; Penezić, Zvjezdan ; Proroković, Ana ; Vulić-Prtorić, Anita (ur.). - Zadar : Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru , 2006. 86.
Skup: XV. Dani psihologije
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 25-27.05.2006.
Ključne riječi: znanje o prenošenju HIV-a; crte ličnosti petofaktorskog modela; psihopatija; rizična seksualna ponašanja
( HIV-transmission knowledge; five-factor personality traits; psychopathy; risky sexual behaviors )
Sažetak:
Cilj je ovoga istraživanja bio ispitati kako se na temelju dimenzija petofaktorskog modela ličnosti, triju komponenti psihopatije (antisocijalno ponašanje, impulsivno traženje uzbuđenja i interpersonalna manipulacija) i znanja o prenošenju HIV-a mogu predvidjeti rizična seksualna ponašanja općenito i u posljednjih 30 dana, te je li znanje o prenošenju HIV-a moderator efekata crta ličnosti na rizična seksualna ponašanja. Ispitivanje je provedeno na uzorcima od 203 muškarca i 219 žena dobi od 17 do 38 godina. Rezultati hijerarhijskih regresijskih analiza na ispitanicima muškog spola pokazuju da crte ličnosti petofaktorskog modela značajno ne doprinose prognozi rizičnih seksualnih ponašanja, dok sklonost antisocijalnom ponašanju značajno predviđa rizična seksualna ponašanja muškaraca u posljednjih mjesec dana, a zajedno s većim znanjem o prenošenju HIV-a i rizična seksualna ponašanja općenito. Na ispitanicama ženskog spola rezultati pokazuju da je od crta ličnosti petofaktorskog modela samo ekstraverzija pozitivan prediktor rizičnih seksualnih ponašanja općenito. Od triju komponenti psihopatije impulsivno traženje uzbuđenja značajan je pozitivan prediktor rizičnih seksualnih ponašanja općenito dok su antisocijalno ponašanje i interpersonalna manipulacija značajni pozitivni prediktori rizičnih seksualnih ponašanja u posljednjih mjesec dana. Znanje o prenošenju HIV-a ne moderira efekte crta ličnosti na rizična seksualna ponašanja muškaraca. Međutim, na uzorku žena znanje o prenošenju HIV-a moderira efekte interpersonalne manipulacije i na rizična seksualna ponašanja općenito i na rizična seksualna ponašanja u posljednjih trideset dana. Naime, povećanjem razine interpersonalne manipulacije raste i čestina rizičnih seksualnih ponašanja, pogotovo kod ispitanica čije je znanje o prenošenju HIV-a manje.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 0009027
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija