Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta metodom miješanja za tijesto "Mlinaca" u temperaturnom intervalu 30-80 °C (CROSBI ID 345492)

Ocjenski rad | diplomski rad

Tratnjak, Željko Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta metodom miješanja za tijesto "Mlinaca" u temperaturnom intervalu 30-80 °C / Šeruga, Bernarda (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2006

Podaci o odgovornosti

Tratnjak, Željko

Šeruga, Bernarda

hrvatski

Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta metodom miješanja za tijesto "Mlinaca" u temperaturnom intervalu 30-80 °C

Literaturnih podataka o toplinskim svojstvima sirovina i proizvoda prehrambene industrije ima jako malo. Ti podaci su bitni za energetsko praćenje i bilanciranje određenih procesa. U ovom radu prikazani su rezultati određivanja specifičnog toplinskog kapaciteta za tijesto "Mlinci T-500". Mjerenja su provedena pomoću modificirane metode miješanja u kalorimetru, čiji su uvjeti mjerenja kontrolirani pomoću računala. Mjerenja za tijesto "Mlinci T-500" provedena su u temperaturnom intervalu od 30 °C do 80 °C i to u pet ponavljanja za svakih 2, 5 °C. Najmanja vrijednost specifičnog toplinskog kapaciteta za tijesto "Mlinci T-500" određena je na temperaturi od 29, 6 °C i iznosi 1, 5855 +/- 0, 0876 kJ/kg°C, a najveća vrijednost specifičnog toplinskog kapaciteta određena je na temperaturi od 67, 7 °C i iznosi 2, 7152 +/-0, 6065 kJ/kg°C. Najmanje standardno odstupanje izračunato na temperaturi od 63, 7 °C i iznosi 0, 03709 kJ/kg°C, a najveće standardno odstupanje izračunato je na temperaturi od 40, 3 °C i iznosi 0, 1523 kJ/kg°C. Vrijednosti specifičnog toplinskog kapaciteta za tijesto "Mlinci T-500" rastu u temperaturnom intervalu od 29, 6 °C do 72, 2 °C.

kalorimetar; specifični toplinski kapacitet; tijesto

nije evidentirano

engleski

Determination of specific heat capacity by modified method of mixing for "Mlinci" dough in temperature range from 30°C to 80°C

nije evidentirano

calorimeter; specific heat capacity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

04.10.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija