Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta metodom miješanja za tijesto "Mlinaca" u temperaturnom intervalu 30-80 °C (CROSBI ID 345492)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tratnjak, Željko
Šeruga, Bernarda
hrvatski
Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta metodom miješanja za tijesto "Mlinaca" u temperaturnom intervalu 30-80 °C
Literaturnih podataka o toplinskim svojstvima sirovina i proizvoda prehrambene industrije ima jako malo. Ti podaci su bitni za energetsko praćenje i bilanciranje određenih procesa. U ovom radu prikazani su rezultati određivanja specifičnog toplinskog kapaciteta za tijesto "Mlinci T-500". Mjerenja su provedena pomoću modificirane metode miješanja u kalorimetru, čiji su uvjeti mjerenja kontrolirani pomoću računala. Mjerenja za tijesto "Mlinci T-500" provedena su u temperaturnom intervalu od 30 °C do 80 °C i to u pet ponavljanja za svakih 2, 5 °C. Najmanja vrijednost specifičnog toplinskog kapaciteta za tijesto "Mlinci T-500" određena je na temperaturi od 29, 6 °C i iznosi 1, 5855 +/- 0, 0876 kJ/kg°C, a najveća vrijednost specifičnog toplinskog kapaciteta određena je na temperaturi od 67, 7 °C i iznosi 2, 7152 +/-0, 6065 kJ/kg°C. Najmanje standardno odstupanje izračunato na temperaturi od 63, 7 °C i iznosi 0, 03709 kJ/kg°C, a najveće standardno odstupanje izračunato je na temperaturi od 40, 3 °C i iznosi 0, 1523 kJ/kg°C. Vrijednosti specifičnog toplinskog kapaciteta za tijesto "Mlinci T-500" rastu u temperaturnom intervalu od 29, 6 °C do 72, 2 °C.
kalorimetar; specifični toplinski kapacitet; tijesto
nije evidentirano
engleski
Determination of specific heat capacity by modified method of mixing for "Mlinci" dough in temperature range from 30°C to 80°C
nije evidentirano
calorimeter; specific heat capacity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
04.10.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek