crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 274761

Zbornik radova

Autori: Boneta, Željko
Naslov: Modernizacija i religioznost u Istri
( Modernization and Religiosity in Istria )
Izvornik: Znanstveni skup "Identitet Istre - ishodišta i perspektive" : zbornik radova / Manin, Marino ; Dobrovšak, Ljiljana ; Črpić, Gordan ; Blagoni, Robert (ur.). - Zagreb : Institut društvenih znanosti Ivo Pilar , 2006. 371-390 (ISBN: 953-6666-36-7).
Skup: Zbabstvebi skup "Identitet Istre - ishodišta i perspektive"
Mjesto i datum: Pula, Hrvatska, 16.-18.06.2004.
Ključne riječi: Istra; modernizacija; religioznost
( Istria; modernization; religiosity )
Sažetak:
Proces modernizacije obilježio je novovjeku epohu i postao na specifične načine zajedničkim problemom svih suvremenih društava. U okviru sociologije religije taj je proces iznjedrio sekularizacijsku paradigmu, utemeljenu na Weberovoj tezi o “ odčaravanju svijeta” i sveprisutnoj eroziji religioznosti. Društvene promjene pri kraju XX. stoljeća (raspad socijalističkih režima, jačanje religijskog fundamentalizma) dovele su donedavno neupitnu sekularizacijsku dijagnozu religijskih promjena u pitanje. Sve je veći broj sociologa skeptičan spram operabilnosti ovog pristupa u istraživanjima religioznosti društva kasne modernizacije. Cilj ovog rada je provjera aktualnosti sekularizacijske paradigme na konkretnom području hrvatskog dijela istarskog poluotoka. U tekstu se polazi od sekularizacijske hipoteze da je stupanj modernizacije neke sredine u korelaciji s vitalnošću i konzistentnošću njene religioznosti. Budući da su Istru modernizacijski procesi zahvatili više od hrvatskog prosjeka, u njoj će i dimenzije religioznosti biti podvrgnute većoj problematizaciji nego na razini hrvatskog društva.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 0115018
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Sociologija
URL Internet adrese: http://www.pilar.hr/images/stories/dokumenti/zbornici/identitet_istre/istra26_371.pdf  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4