crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 277698

Zbornik radova

Autori: Rimac, Ivan; Cvetković-Lukačić, Lana; Zorec, Lea
Naslov: Povezanost autoritarnosti sa nacionalnim i europskim identitetom te sa političkim stavovima o Hrvatskoj i Europskoj uniji
( Relationship between Authoritarianism, National and European Identity, And Political Attitudes toward Croatia and European Union )
Izvornik: Međunarodni znanstveno-stručni skup XV. dani psihologije u Zadru : sažetci radova = 15th Psychology Days in Zadar : paper summaries / Čubela Adorić, Vera ; Penezić, Zvjezdan ; Proroković, Ana ; Vulić-Prtorić, Anita (ur.). - Zadar : Sveučilište, Odjel za psihologiju , 2006. 115-115 (ISBN: 9537237117).
Skup: Dani psihologije (15 ; 2006)
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 25-27.05.2006.
Ključne riječi: autoritarnost; nacionalni identitet; europski identitet; socijalni kapital
( authoritarianism; national identity; European identity; social capital )
Sažetak:
Svrha rada je istražiti povezanost autoritarnosti sa nacionalnim i europskim identitetom te sa političkim stavovima. Autoritarnost je mjerena "Skalom desničarskog autoritarizma" – SDA (The 1997 Right-Wing Authoritarianism Scale, Altemeyer), koja se sastoji od 32 čestice koje obuhvaćaju autoritarnu submisivnost, autoritarnu agresivnost i konvencionalizam te izbjegavaju glavne nedostatke F-skale. Skala je nakon prijevoda i primjene na 171 ispitaniku (studenti psihologije na Hrvatskim studijima) pokazala zadovoljavajuće metrijske karakteristike ( =.908 M= 108.07, Sd= 33.75). Nacionalni identitet mjeren je "Skalom nacionalnog identiteta" – SNI, dok je europski identitet mjeren "Skalom europskog identiteta" – SEI (1997, Cinnirella). Obje skale sastoje se od 7 čestica te ispituju u kojoj mjeri se pojedinci identificiraju sa pripadnicima svoje nacije, odnosno sa Europljanima. Skale su također, na istim ispitanicima, pokazale zadovoljavajuće metrijske karakteristike (SNI  = .891 M= 16.58 Sd= 5.84 ; SEI  = .728 M= 18.90 Sd= 4.30). Politički stavovi o Europskoj uniji i Hrvatskoj utvrđeni su na temelju odgovora na niz pitanja koja se odnose na zadovoljstvo vlašću, zadovoljstvo razvojem demokracije, povjerenje u državne i vandržavne institucije, samopozicioniranje na dimenziji lijevo-desno, generaliziranim povjerenjem u druge osobe i demografskim obilježjima. Osnovni cilj je bilo utvrditi postoji li povezanosti između autoritarnosti i određenja nacionalnim identitetom, što se i pokazalo (r= .43, p<.01), odnosno je li autoritarnost negativno povezana sa europskim identitetom, što se nije potvrdilo. Pokazalo se da se ispitanici uglavnom ne razlikuju značajno u pogledu političkih stavova prema Hrvatskoj i Europskoj uniji, obzirom na stupanj njihove autoritarnosti.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 0194105
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Politologija,Sociologija,Psihologija



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4