crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 281489

Zbornik radova

Autori: Magdić, Višnja; Kalit, Samir; Havranek, Jasmina
Naslov: Sir Škripavac - tehnologija i kvaliteta
( Skripavac cheese - technology and quality )
Izvornik: 41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma : zbornik radova = 41st Croatian and 1st International Symposium on Agriculture : proceedings / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.). - Osijek : Poljoprivredni fakultet , 2006. 619-620 (ISBN: 953-6331-39-X).
Skup: Hrvatski znanstveni simpozij agronoma (41 ; 2006) ; Međunarodni znanstveni simpozij agronoma (1 ; 2006
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 13.02.-17.02.2006.
Ključne riječi: kvaliteta; sir Škripavac; tehnologija; tradicionalni sir
( qulaity; Skripavac cheese; technology; traditional cheese )
Sažetak:
Istraživanjem je utvrđeno da je sir Škripavac autohtoni punomasni meki hrvatski sir koji se proizvodi na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na području Like i Korduna. U proizvodnji toga sira sačuvani su osnovni tradicijski parametri tehnologije proizvodnje, no korištena su suvremena industrijska sirila te tehnička pomagala, čime se dijelom odstupalo od izvornog načina proizvodnje. Tehnologija proizvodnje sira Škripavac značajno se razlikuje od gospodarstva do gospodarstva. Ona nije standardizirana zbog čega je kemijsko-fizikalna kakvoća istraženih sireva značajno varirala. Sir Škripavac proizvodi se iz toplinski neobrađenog mlijeka proizvedenog u vrlo ekstenzivnim uvjetima hranidbe uz primjenu velikog udjela voluminozne krme karakterističnog prirodnog botaničkog sastava livada i pašnjaka te niskog udjela krepkim krmivima što mlijeku za proizvodnju sira Škripavac daje karakterističan sastav visokog udjela masti i niskog udjela proteina. S obzirom da se sir Škirpavac proizvodi iz toplinski neobrađenog mlijeka zahtjevi na higijensku kvalitetu mlijeka vrlo su visoki. Međutim, ova istraživanja pokazala su da većina uzoraka mlijeka za proizvodnju sira Škripavac imaju visok i vrlo visok broj mikroorganizama zbog čega je mikrobiološka kvaliteta sira škripavca bila loša. Od 11 istraženih uzoraka u 3 uzorka utvrđen je nedozvoljeno visoki broj (iznad 1000 u g sira) bakterija Escherichia colli, u 7 uzoraka utvrđen je prekomjeran broj bakterija Staphylococcus aureus, dok je u jednom uzorku utvrđen prekomjeran broj sulfidoreducirajućih klostridija, te u dva uzorka prekomjeran broj kvasaca i plijesni. Da bi se proizveo sir Škripavac ujednačenog sastava i visoke kvalitete, ova su istraživanja ukazala na nužnost uvođenja standarda u tehnologiju proizvodnje na OPG. Kako bi se zadržala tradicijska obilježja sira i omogućio plasman, sir je potrebno proizvoditi iz higijenski vrlo kvalitetnog mlijeka u odgovarajućim uvjetima na OPG. Time bi se stekli uvjeti za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla sira, definirani EU propisom Br. 1804/99. i Pravilnikom o oznakama izvornosti i oznakama zemljopisnog podrijetla hrane, Republike Hrvatske (NN 80/05).
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 0178022, 0178023, 0178016
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija)
Puni text rada: 281489.dMy_DocumentsSVI_FOLDERIRadovi_KalitSir_kripavac_skracena_verzija.doc  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4