Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sir Škripavac - tehnologija i kvaliteta (CROSBI ID 524683)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Magdić, Višnja ; Kalit, Samir ; Havranek, Jasmina Sir Škripavac - tehnologija i kvaliteta // 41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma : zbornik radova = 41st Croatian and 1st International Symposium on Agriculture : proceedings / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.). Osijek, 2006. str. 619-620

Podaci o odgovornosti

Magdić, Višnja ; Kalit, Samir ; Havranek, Jasmina

hrvatski

Sir Škripavac - tehnologija i kvaliteta

Istraživanjem je utvrđeno da je sir Škripavac autohtoni punomasni meki hrvatski sir koji se proizvodi na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na području Like i Korduna. U proizvodnji toga sira sačuvani su osnovni tradicijski parametri tehnologije proizvodnje, no korištena su suvremena industrijska sirila te tehnička pomagala, čime se dijelom odstupalo od izvornog načina proizvodnje. Tehnologija proizvodnje sira Škripavac značajno se razlikuje od gospodarstva do gospodarstva. Ona nije standardizirana zbog čega je kemijsko-fizikalna kakvoća istraženih sireva značajno varirala. Sir Škripavac proizvodi se iz toplinski neobrađenog mlijeka proizvedenog u vrlo ekstenzivnim uvjetima hranidbe uz primjenu velikog udjela voluminozne krme karakterističnog prirodnog botaničkog sastava livada i pašnjaka te niskog udjela krepkim krmivima što mlijeku za proizvodnju sira Škripavac daje karakterističan sastav visokog udjela masti i niskog udjela proteina. S obzirom da se sir Škirpavac proizvodi iz toplinski neobrađenog mlijeka zahtjevi na higijensku kvalitetu mlijeka vrlo su visoki. Međutim, ova istraživanja pokazala su da većina uzoraka mlijeka za proizvodnju sira Škripavac imaju visok i vrlo visok broj mikroorganizama zbog čega je mikrobiološka kvaliteta sira škripavca bila loša. Od 11 istraženih uzoraka u 3 uzorka utvrđen je nedozvoljeno visoki broj (iznad 1000 u g sira) bakterija Escherichia colli, u 7 uzoraka utvrđen je prekomjeran broj bakterija Staphylococcus aureus, dok je u jednom uzorku utvrđen prekomjeran broj sulfidoreducirajućih klostridija, te u dva uzorka prekomjeran broj kvasaca i plijesni. Da bi se proizveo sir Škripavac ujednačenog sastava i visoke kvalitete, ova su istraživanja ukazala na nužnost uvođenja standarda u tehnologiju proizvodnje na OPG. Kako bi se zadržala tradicijska obilježja sira i omogućio plasman, sir je potrebno proizvoditi iz higijenski vrlo kvalitetnog mlijeka u odgovarajućim uvjetima na OPG. Time bi se stekli uvjeti za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla sira, definirani EU propisom Br. 1804/99. i Pravilnikom o oznakama izvornosti i oznakama zemljopisnog podrijetla hrane, Republike Hrvatske (NN 80/05).

kvaliteta; sir Škripavac; tehnologija; tradicionalni sir

nije evidentirano

engleski

Skripavac cheese - technology and quality

nije evidentirano

qulaity; Skripavac cheese; technology; traditional cheese

nije evidentirano

Podaci o prilogu

619-620.

2006.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma : zbornik radova = 41st Croatian and 1st International Symposium on Agriculture : proceedings

Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado

Osijek:

953-6331-39-X

Podaci o skupu

Hrvatski znanstveni simpozij agronoma (41 ; 2006) ; Međunarodni znanstveni simpozij agronoma (1 ; 2006)

predavanje

13.02.2006-17.02.2006

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)