crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 283227

Časopis

Autori: Damjanović, Sonja; Samaržija, Dubravka; Havranek, Jasmina
Naslov: Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka
( Methods for determination of milk and cheese adulteration by milk species identification )
Izvornik: Mljekarstvo (0026-704X) 56 (2006), 3; 221-232
Vrsta rada: pregledni rad
Ključne riječi: Patvorenje; mlijeko; sir; metode za dokazivanje patvorenja
( adulteration; milk; cheese; methods for detection of adulteration )
Sažetak:
U svijetu, u odnosu na kravlje, manji broj mliječnih proizvoda proizvodi se od kozjeg, ovčjeg, bivoljeg i drugih vrsta mlijeka. Kravljeg mlijeka količinski ima najviše, te se često koristi za patvorenje ostalih vrsta mlijeka i sira. Patvorenjem, mijenjaju se svojstva i zdravstvena sigurnost izvornog proizvoda. Metode koje se koriste u dokazivanju takve vrste patvorenja temelje se na utvrđivanju različitosti između proteina, profila triacilglicerola i omjera masnih kiselina, te specifičnih segmenata DNK epitelnih stanica u različitim vrstama mlijeka. U radu su opisane prednosti i ograničenja metoda elektroforeze, izoelektričnog fokusiranja, ELISA, kapilarne elektroforeze, kromatografskih metoda, masene spektrometrije, te metoda lančane reakcije polimerazom, u dokazivanju patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka.
Projekt / tema: 0178016, 0178022, 0178023
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija),Prehrambena tehnologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4