Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)



Pregled bibliografske jedinice broj: 283264

Zbornik radova

Autori: Zamberlin, Šimun; Samaržija, Dubravka; Pecina, Marija; Havranek, Jasmina; Pogačić, Tomislav
Naslov: Viskozitet tekućeg jogurta tijekom pohrane
( Viscosity of stirred yogurt during storage )
Izvornik: Zbornik sažetaka 37.hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Tratnik, Ljubica (ur.). - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga , 2006. 35-35.
Skup: 37. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA
Mjesto i datum: Lovran, Hrvatska, 26-29. 11. 2006.
Ključne riječi: tekući jogurt; viskozitet
( stirred yogurt; viscosity )
Sažetak:
Cilj ovog rada bio je utvrditi promjene viskoziteta tekućeg jogurta (n=10) proizvođača A (3, 2 % mliječne masti) i proizvođača B (2, 8 % mliječne masti) do vremena održivosti od 21 dan. Suha tvar, bezmasna suha tvar, titracijska kiselost (°SH), količina mliječne kiseline, pH i viskozitet tekućeg jogurta utvrđeni su 1., 7., 14. i 21. dana čuvanja proizvoda na temperaturi od 4° C. Signifikantna promjena viskoziteta tekućeg jogurta (p<0, 01) između proizvođača A i B utvrđena je 14. i 21. dana. Vrijednost viskoziteta tekućeg jogurta od 0, 301 Pa s (1. dan) proizvođača A povećala se na 1, 844 Pa s (21. dan). Istovremeno, vrijednost viskoziteta tekućeg jogurta proizvođača B povećala se od 0, 208 Pa s (1. dan) na 0, 883 Pa• s (21. dan) U odnosu na proizvođača A, značajno veća količina suhe tvari bez masti i veće vrijednosti titracijske kiselosti (p<0, 01) tekućeg jogurta proizvođača B, uvjetovali su stabilniju strukturu gela tijekom cijelog istraživačkog razdoblja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 0178023, 0178022, 0178016, 0178007
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Prehrambena tehnologija