Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 287362

Zbornik radova

Autori: Zagorac, Nebojša; Katić, Ratko; Srhoj, Vatromir; Srhoj, Ljerka
Naslov: Povezanost motoričkih sposobnosti i rezultata u šprintevima i skokovima kod pionira atletske sportske škole
( Connection between the motoric capabilities and the results in sprints and jumps among pioneers of the athlete sport school )
Izvornik: IV. congress of sports pedagogues of Yugoslavia and I. international symposium Sport of the young / Šugman, Rajko (ur.). - Ljubljana : Fakulteta za telesno kulturo , 1990. 181-184.
Skup: IV. congress of sports pedagogues of Yugoslavia and I. international symposium Sport of the young
Mjesto i datum: Ljubljana-Bled, Slovenija, 03.-05.10.1990.
Ključne riječi: motoric capabilites; athlete sport school; boys
( motoric capabilites; athlete sport school; boys )
Sažetak:
Na uzorku od 186 učenika osnovne škole polaznika atletske sportske škole u dobi između 11 i 12 godina analizirane su kanoničke relacije između 29 motoričkih varijabli i 7 atletskih varijabli koje predstavljaju rezultate u trčanju na 20, 40, 60 i 100 metara, kao i rezultate u skoku u vis, skoku udalj i skoku s motkom. Dobivena su dva para značajnih kanoničkih dimenzija. U osnovi relacija prvog para kanoničkih dimenzija leži veliki utjecaj generalne motoričke sposobnosti definirane najviše eksplozivnom snagom i to posebno nogu na uspjeh u sprintu (na 40, 60 i 100 metara), te na skok udalj, skok u vis i skok s motkom. U osnovi drugog para kanoničkih dimenzija leži veliki utjecaj generalnog motoričkog faktora kojeg najbolje definira sposobnost kortikalne regulacije kretanja na rezultat trčanja 20 metara niskim startom, zatim redom na rezultat u skoku s motkom, skoku u vis i skoku udalj. Rezultati su pored kompleksnosti atletskih disciplina pokazali da je optimalna struktura motoričkih sposobnosti različita za uspjeh u sprintu u odnosu na uspjeh u pojedinim skokovima.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: eng
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Pedagogija