crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 290994

Zbornik radova

Autori: Škorput, Dubravko; Kalit, Samir; Havranek, Jasmina; Antunac, Neven; Mikulec, Nataša; Horvat, Iva
Naslov: Stanje proizvodnje i kvalitete mliječnih proizvoda na tržnicama grada Zagreba
( Current state of the production and dairy products quality on Zagreb green markets )
Izvornik: Zbornik sažetaka "42. hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma" / Pospišil, Milan (ur.). - Zagreb : Kuliš d.o.o.-Zagreb , 2007. 210-211.
Skup: 42. HRVATSKI I 2.MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 13-16.02.2007.
Ključne riječi: kvaliteta mliječnih proizvoda; sir; tržnice grada Zagreba
( quality of dairy products; cheese; green markets of Zagreb )
Sažetak:
Cilj istraživanja bio je utvrditi stanje proizvodnje te kemijsko-fizikalnu i mikrobiološku kvalitetu mliječnih proizvoda na tržnicama grada Zagreba. Tijekom prikupljanja uzoraka mliječnih proizvoda provedena je anketa da se dobije uvid u strukturu proizvođača sireva s obzirom na veličinu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG), vrstu sira, način pakiranja te uvjete proizvodnje. Prikupljeno je i analizirano 45 različita mliječna proizvoda sa gradskih tržnica: Dolac, Trešnjevka, Kvaternikov trg, Utrine i Dubrava. Prosječni kemijski sastav svježih, polutvrdih kuhanih i polutvrdih sušenih sireva bio je slijedeći: mast 6, 28% ; 21, 00% ; 15, 00% ; protein 11, 22% ; 19, 46% ; 22, 53% ; suha tvar 21, 46% ; 46, 59% ; 45, 57% i pH vrijednost 4, 50 ; 5, 53 i 4, 98. Od ukupno 43 analizirana uzorka sira, broj bakterija E. coli i S. aureus bio je viši od Pravilnikom (NN 46/92) propisanih u 5 odnosno 24 uzorka, dok je broj kvasaca i plijesni bio viši u 24 uzorka. U cilju poboljšanja kvalitete sireva potrebno je organizirati edukacije za proizvođače o pravilnoj i higijenskoj proizvodnji te preradi mlijeka, uvjetima koji objekti za preradu mlijeka na OPG moraju udovoljiti, te na tržnicama uspostaviti učinkovitiji sustav kontrole kvalitete mliječnih proizvoda.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 178-1782128-2123, 178-1782128-2121, 178-1782128-2127, 178-1782128-2124
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija)



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4