crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 297277

Zbornik radova

Autori: Kosor Krnić, Ela; Gagro, Alenka; Kozarić-Kovačić, Dragica; Vilibić, Maja; Grubišić-Ilić, Mirjana; Folnegović-Šmalc, Vera; Draženović, Vladimir; Čečuk-Jeličić, Esma; Gjenero-Margan, Ira; Kuzman, Ilija; Jeren, Tatjana; Sabioncello, Ante; Kerhin-Brkljačić, Vesna; Kaić, Bernard; Markotić, Alemka; Gotovac, Katja; Rabatić, Sabina; Mlinarić-Galinović Gordana; Dekaris, Dragan
Naslov: Imunoreakcija na cijepljenje protiv gripe u ispitanika s posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP)
( Immune response to influenca vaccination in patients with posttraumatic stress disorder (PTSD) )
Izvornik: Zbornik sažetaka 2. hrvatskog simpozija o poremećajima uzrokovanim stresom : Dijagnostika poremećaja uzrokovanih stresomZagreb :
Skup: Hrvatski simpozij o poremećajima uzrokovanim stresom (2 ; 2007)
Mjesto i datum: Rabac, Hrvatska, 03-05.05.2007.
Ključne riječi: specifični CD8-limfociti; MHC-tetrameri; titar antitijela; inhibicija hemaglutinacije
( specific CD8 lymphocytes; MHC-tetramers; antibody titer; inhibition of hemagglutination )
Sažetak:
Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) psihičko je stanje snažne i dugotrajne tjeskobe i potištenosti koja se razvila kao reakcija na proživljenu tešku traumu, a povezano je s jakim strahom, boli ili užasom. Izlaganje traumi može rezultirati poremećajem imunoreakcije i utjecati na osjetljivost prema zaraznim bolestima kao i na učinkovitost cjepiva. Cilj ove studije bio je utvrditi da li PTSP kao posljedica ratne traume može utjecati na učinkovitost cijepljenja protiv gripe. U svih ispitanika s PTSP-om koje smo uključili u studiju (n=28) određivali smo titar antitijela testom inhibicije hemaglutinacije, prije i nakon cijepljenja. U deset HLA-A*0201 pozitivnih ispitanika s PTSP-om MHC-tetramerima analizirali smo postotke i status aktivacije CD8+ T-limfocita specifičnih za virus gripe. 20 ispitanika s PTSP-om pokazalo je 4-struki porast titra na jedan ili oba virusa gripe tipa A sadržana u cjepivu dok je 18 ispitanika pokazalo isti odgovor na viruse gripe tipa B iz cjepiva. 10/15 zdravih ispitanika pokazalo je 4-struki porast titra na oba virusa gripe tipa A, a osmorica njih pokazala je isti odgovor na oba virusa gripe tipa B. HLA-A*0201-pozitivni ispitanici s PTSP-m (n=10) pokazali su značajan porast CD8+ T-limfocita specifičnih za virus gripe tipa A nakon cijepljenja. Iako su ispitanici s PTSP-om imali značajno niži broj antigen-specifičnih CD8+ T-limfocita prije cijepljenja u odnosu na HLA-A*0201-pozitivne zdrave kontrole (n=6), nije bilo razlike u titru antitijela između ispitanika s PTSP-em i kontrola prije cijepljenja. Stvaranje humoralne i stanične imunoreakcije u ispitanika s PTSP-em protivi se hipotezi da ratna trauma utječe na ishod cijepljenja protiv gripe u ispitanika s PTSP-em.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 021-0212432-2434, 198-1081870-0074, 198-0982522-0075, 072-1080229-0337
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti,Kliničke medicinske znanosti
Upisao u CROSBI: Ante Sabioncello (asabioncello@imz.hr), 9. Svi. 2007. u 15:04 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4