crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 299170

Zbornik radova

Autori: Horvat, Gordan; Magdić, Katja; Tomić, Antonija; Pitarević Svedružić, Lovorka; Rončević, Sanda
Naslov: Analiza sedimenta i vode Moslavačkog područja
( Analysis of water and sediment from Moslavina region )
Izvornik: Zbornik radova i sažetaka Znanstveno-edukativnog projekta Studentskog odsjeka HGD-a "Voda i mi. II." / Spevec, Siniša (ur.). - Zagreb : Hrvatsko geološko društvo , 2007. 15-16.
Skup: Znanstveno-edukativni projekt Studentskog odsjeka HGD-a "Voda i mi. II."
Mjesto i datum: Zagreb - Lonjsko polje, Hrvatska, 14.-20.05.2007.
Ključne riječi: analiza vode; analiza sedimenta; sadržaj metala; ICP-AES
( water analysis; sediment analysis; metal content; ICP-AES )
Sažetak:
Sedimenti (lat. sedimentum = talog) su taložine materijala iz procesa trošenja stijena primjerice, šljunka, pijeska, gline i sličnih tvari u moru, jezeru, rijeci ili na kopnu. Procesi trošenja stijena uključuju interakciju vodenih otopina sa stijenama i rezultiraju otopinama različitog sastava obzirom na ishodne reaktante. Ovaj proces daje netopljive krutine i druge čvrste tvari kao sekundarne mineralne faze. Riječni sedimenti nastaju taloženjem svake čestične materije koja može biti transportirana vodenim tokom. Sedimenti imaju veliku ekološku vrijednost jer čine esencijalni dio vodenog ekosustava formirajući raznoliko stanište i okoliš. Proučavajući sedimente moguće je dobiti podatke o zagađenosti nekoga područja u tome trenutku ili u nekom povijesnom razdoblju. Kemijska analiza sedimenata može poslužiti kao efikasan alat za određivanje kemijskih ravnoteža i indirektno praćenje kakvoće vodenog ekosustava. U sklopu studenstkog projekta '' Voda i mi 2'' prikupljani su uzorci sedimenata i površinskih voda moslavačkog područja. Cilj rada bio je mjerenjem nekoliko kemijskih parametara procijeniti stanje sustava voda-sediment i utvrditi pogodne kemijske pokazatelje stanja ekosustava. U tu svrhu uzeti su uzorci voda za analizu iz rijeka s moslavačkog područja, a analizirani sedimenti potječu iz rijeke Česme. Atomskom emisijskom spektrometrijom uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-AES) određen je udio metala (Ca, Mg, Na, K, Al, Fe, Mn, Zn, Cu, Cr, Cd, Ni, Pb) u uzorcima sedimenata i vode. Kemijskom analizom vode još su određeni pH, tvrdoća vode, sadržaj klorida, kemijska potrošnja kisika (KPK). Svim analizirani uzorcima voda određen je pH u području koje odgovara vrijednostima za prirodne vode (6, 5-8, 5). Izmjerene vrijednosti sadržaja klorida puno su manje od maksimalno dopuštenih koncentracija za pitke i prirodne vode. Veći sadržaj otopljene organske tvari kod uzoraka Česme i Struge, a koji se očituje u višim KPK vrijednostima upućuje na kvalitetu koje najčešće imaju površinske vode. Moguće je da su i izmjerene vrijednosti KPK posljedica antropogenih učinaka. Svi uzorci ujedno sadrže i veći sadržaj alkalijskih i zemnoalkalijskih metala te manje koncentracije bakra, mangana, cinka, aluminija, željeza i barija. Od toksičnih metala, u uzorcima vode, potvrđena je prisutnost kadmija, dok sedimenti osim kadmija sadrže još krom i nikal. Međusobnim uspoređivanjem rezultata analiza uzoraka vode utvrđen je različiti sastav obzirom na lokaciju uzorkovanja.
Vrsta sudjelovanja: Demonstracija
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 119-1191342-1083
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kemija
Upisao u CROSBI: Lovorka Pitarević (lpitarevic@chem.pmf.hr), 4. Lip. 2007. u 13:05 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4