crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 300472

Zbornik radova

Autori: Rebeka Anić
Naslov: Solidarnost u učenju Ivana Pavla II.
( Solidarity in the Teaching of John Paul II )
Izvornik: Kultura solidarnosti. U službi svijetu, u službi Spasitelju. Zbornik radova sa znanstvenog simpozija održanog u Zagrebu, 5.-7. lipnja 1997. / Vuleta, Bože ; Anić, Rebeka (ur.). - Split : Franjevački institut za kulturu mira , 1997. 123-153 (ISBN: 953-6482-06-1).
Skup: Kultura solidarnosti. U službi svijetu, u službi Spasitelju
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 5. - 7. lipnja 1997.
Ključne riječi: solidarnost; antropologija; slika Božja; civilizacija utiliaterizma; civilizacija ljubavi
( solidarity; antropology; the image of God; utilitarism civilisation; charity civilisation )
Sažetak:
U članku je analizirano na koji način Ivan Pavao II. dolazi do spoznaje da u suvremenom društvu postoji manjak solidarnosti. Papa, naime, analizira političke okolnosti koje tome pogoduju, ali naglasak stavlja na teološku analizu društvene zbilje. Iza političkih previranja otkriva sukob dviju civilizacija – civilizacije utilitarizma i civilizacije ljubavi. Ivan Pavao II. ističe da se društvo treba temeljiti na pravednosti i solidarnosti, pri čemu je zalaganje za pravednost izraz solidarnosti, a solidarnost omogućava pravednosti da se ne izrodi u svoje naličje. Ivan Pavao II. definira solidarnost kao vrijednosnu solidarnost. Solidarnost unutar određenih skupina je poželjna, ali kriterij za njezino vrednovanje ima biti opće dobro i poštovanje dostojanstva svakog čovjeka. Papa naglašava važnost solidarne organizacije, njegovanja međugeneracijske solidarnost, važnost volonterskih udruga i njihova umrežavanja kao i potrebu angažiranja laika u politici. Za građena Hrvatske osobito je važan Papin poziv na izgradnju kulture mira koja se nadahnjuje osjećajima snošljivosti i opće solidarnosti kao i povezivanje praštanja i solidarnosti, pri čemu je praštanje pretpostavka solidarnosti.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Sociologija,Teologija
Upisao u CROSBI: Rebeka Jadranka Anić (rebeka_an@yahoo.de), 24. Lip. 2007. u 16:49 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4