crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 308625

Zbornik radova

Autori: Pokrajac-Bulian, Alessandra; Kukić, Miljana; Ambrosi-Randić, Neala; Marić, Anita
Naslov: Primjena Tripartitnog modela u razumijevanju nastanka restriktivnog i bulimičnog ponašanja u studentica
( The Tripartite influence model in understanding of restrictive and bulimic behaviour in university female students )
Izvornik: Prevencija, (re)habilitacija, psihoedukacija kroz interdisciplinarnost / Lopižić, Josip (ur.). - Cavtat : Hrvatsko psihološko društvo, Društvo psihologa Dubrovnik , 2007. 26-26.
Skup: 15. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Cavtat, Hrvatska, 14-17.11.2007.
Ključne riječi: Tripartitni model; restriktivno ponašanje; bulimični simptomi; studentice
( Tripartite influence model; restrictive behaviour; bulimic symptoms; female students )
Sažetak:
Noviji teorijski pristupi etiologiji poremećaja hranjenja i slike tijela sve se više usmjeravaju na multifaktorijalne modele. U ovom se istraživanju ispituje doprinos socijalnih čimbenika – medija, vršnjaka i roditelja, prema Tripartitnom modelu (Keery, van den Berg, Thompson, 2004.) razvoju slike tijela i odstupajućih navika hranjenja. Druga pretpostavka koja se provjerava jest doprinos psihološkog funkcioniranja (samopoštovanja, depresije i anksioznosti), perfekcionizma kao osobine ličnosti, internalizacije socio-kulturnih standarda vitkosti te komparacije vlastitog izgleda s izgledom drugih, nastanku specifičnih simptoma poremećaja hranjenja. Navedene pretpostavke provjeravane su na uzorku od 262 studentice, različitih fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Puli (raspon dobi 18-25 ; M=21.22± ; ; ; 1.47). Provedene su dvije hijerarhijske regresijske analize. Rezultati su pokazali da je internalizacija socio-kulturnog ideala vitkoga izgleda značajan prediktor razvoju bulimičnih simptoma (prejedanje, povraćanje), ali i restriktivnoga ponašanja (želja za mršavim tijelom, strah od debljanja, provođenje dijete). Medijski utjecaj (interes za televizijske programe ili čitanje časopisa koji se bave dijetama, vježbanjem i modom), perfekcionizam i rijeđe uspoređivanje vlastitog izgleda s izgledom drugih, pokazali su se značajnim prediktorima bulimičnih simptoma. Rezultati su pokazali da je nezadovoljstvo vlastitim tijelom u cjelini ili pojedinim dijelovima tijela značajnije u nastanku restriktivnog ponašanja – straha od debljanja i provođenja dijete, nego bulimičnih simptoma, poput kompulzivnog hranjenja te korištenja kompenzacijskih ponašanja (povraćanje ili laksativi. Dobiveni rezultati mogu koristiti u boljem razumijevanju predispozicija za razvoj poremećaja slike tijela i simptoma poremećaja hranjenja u djevojaka i mladih žena, a istodobno ukazuju na potrebu za razvojem preventivnih programa koji u planiranju terapijskih intervencija vode računa o socijalnoj komparaciji i internalizaciji socijalnog ideala vitkosti.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 009-0092660-2656
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Alessandra Pokrajac-Buljan (pokrajac@ffri.hr), 19. Lis. 2007. u 12:24 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4