Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje količine glutena u namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije (CROSBI ID 347681)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ivančević, Boško Određivanje količine glutena u namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije / Panjkota Krbavčić, Ines (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Ivančević, Boško

Panjkota Krbavčić, Ines

hrvatski

Određivanje količine glutena u namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije

Celijakija je kronična gastroenterološka, autoimuna bolest koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten, bjelančevinu pšenice, ječma, raži i zobi, a rezultira oštećenjem sluznice tankog crijeva. Kod celijakije postoji jedan i samo jedini lijek - bezglutenska dijeta. Svrha ovog istraživanja je bila utvrditi količinu glutena u hrani deklariranoj kao bezglutenskoj. Analiziran je 51 uzorak standardnih namirnica i namirnica bez glutena, međunarodno priznatom metodom ELISA-R5 po Mendezu. Rezultati analiziranih namirnica ukazuju na količine glutena koje su unutar vrijednosti određenih zakonodavnim kategorijama. Namirnice deklarirane kao bezglutenske treba obavezno kontrolirati i kvantificirati količinu glutena kako bi oboljeli od celijakije mogli konzumirati količine glutena ovisno o prago osjetljivosti.

celijakija; gluten; ELISA; bezglutenska dijeta

nije evidentirano

engleski

Determination of gluten in food samples for patients with celiac disease

nije evidentirano

celiac disease; gluten; ELISA; gluten-free diet

nije evidentirano

Podaci o izdanju

64

03.05.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija