crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 312103

Zbornik radova

Autori: Anić, Rebeka
Naslov: Filozofsko-teološke postavke Ivana Pavla II. o dostojanstvu i pozivu žene
( Philosophical – theological theses of John Paul II about the dignity and vocation of the woman )
Izvornik: Ivan Pavao II : Poslanje i djelovanje : Zbornik radova - Promišljanja hrvatskih znanstvenika / Sabotič, Ines ; Tanjić, Željko ; Črpić, Goran (ur.). - Zagreb : Glas Koncila ; Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve ; Institut društenih znanosti Ivo Pilar , 2007. 149-167 (ISBN: 978-953-241-103-4).
Skup: Ivan Pavao II: Poslanje i djelovanje
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 24.06.2005.
Ključne riječi: žena; narav; slika Božja; majčinstvo; djevičanstvo; rod modeli
( woman; female nauture; Cannon Law; Popes; Second Vatican Council )
Sažetak:
U članku se razglabaju filozofsko-teološke postavke Ivana Pavla II. o dostojanstvu i pozivu žene. Prvi dio članka smješta Papino učenje o ženi u kontekst Papinih filozofsko-teoloških polazišta o ljudskoj osobi, dotično o čovjeku, muškarcu i ženi, kao slici Božjoj. Drugi dio članka sadrži prikaz Papina učenja o ženi-slici Božjoj, dok je u trećem dijelu članka prikazan model uzajamnosti kao model rodnih odnosa koji izrasta iz toga Papina učenja. U četvrtom i petom dijelu članka na temelju Papine filozofske i teološke misli te metodoloških pristupa razglaba se Papino učenje o majčinstvu i djevičanstvu kao o dva poziva žene u svjetlu Božje objave, dotično Papine postavke o ženskoj naravi i njezinim vlastitostima. Autorica zaključuje da su mnoge postavke Papina učenja o ženama ishod etičko-ćudorednog usmjerenja Papine antropologije kao i njegovoga pokušaja da fenomenološkim putem dospije do ontoloških spoznaja o biću žene. Pri tome, o naravi žene Papa donosi zaključak na temelju samo jednoga čina - čina rađanja -, a slika žene koju uzima kao polazište svojih promišljanja, slika je žene devetnaestoga stoljeća. Papino učenje o ženi kao slici Božjoj i rodni model uzajamosti koji na njemu temelji, u Papinim socijalno-etičkim izjavama ustupa mjesto njegovom učenju o posebnoj naravi žene i pozivu žene na majčinstvo i djevičanstvo, dotično rodnom modelu komplementarnosti.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Sociologija,Teologija
Upisao u CROSBI: Rebeka Jadranka Anić (rebeka_an@yahoo.de), 28. Stu. 2007. u 09:09 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4