crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 312276

Zbornik radova

Autori: Brajša-Žganec, Andreja; Gligora, Hrvoje; Pregrad, Jasenka
Naslov: Poziv na etičko promišljanje o pojavljivanju psihologije (i psihologa) u javnom i medijskom prostoru -nastavak
( An invitation to ethically consider the appearance of psychology (and psychologists) in public and media spaces - part 2 )
Izvornik: Ljudski potencijali kroz životni vijek - knjiga sažetaka / Jelčić, Jasminka ; Lopižić, Josip ; Lugović, Gina ; Sušanj, Zoran (ur.). - Vodice : Hrvatsko psihološko društvo , 2006. 105.
Skup: 14. godišnja konferencija hrvatskih psihologa - Ljudski potencijali kroz životni vijek
Mjesto i datum: Vodice, Hrvatska, 25.-28. 10. 2006.
Ključne riječi: mediji i etika; etičke dileme; profesionalna i ljudska odgovornost; psiholozi u medijima
( media and ethies; ethical dilemmas; professional and human responsibility; psychologists in the media )
Sažetak:
Od psihologije se u posljednje vrijeme sve više očekuje da u javnosti i medijima daje tumačenja različitih pojava u društvu, nudi rješenja za mnoge situacije i potrebe organizacija, obitelji i pojedinaca od izgradnje timova, do uspješnih odgojnih postupaka i poticanja osobnog rasta i razvoja. Uz sve pozitivne strane razvoja ovakvih događanja otvaraju se različita etička pitanja za koje struka (Hrvatska psihološka komora, Hrvatsko psihološko društvo) nema uvijek jasno definirane stavove. Promišljat ćemo o tome: · ; ; ; Gdje je granica između korištenja psihologije kao ukrasnog dodatka za povećanje gledanosti/čitanosti, odnosno za zabavu i predstavljanja psihologije s ciljem obrazovanja, prosvjećivanja i promidžbe struke? ; Gdje je granica između davanja gotovih savjeta, recepata u nekoliko koraka i ojačavanja ljudi da čine vlastite izbore razumijevajući njihove posljedice i ishode, da budu kompetentni žitelji vlastitih života? ; Kakav je stav struke prema sudjelovanju psihologa u reality TV emisijama u svjetlu mentalnog zdravlja i onih koji sudjeluju i onih koji gledaju? ; Jesu li voditelji iskustvenih radionica i programa za osobni rast i razvoj odgovorni za učinke njihovih programa na mentalno zdravlje polaznika i na koji način oni mogu/trebaju prakticirati tu odgovornost? ; Gdje je granica između poslovne i profesionalne tajne psihologa koji rade u organizacijama prema poslodavcu, odnosno kolegama iz drugih organizacija? Na Okruglom stolu prezentirat će se dijelovi Kodeksa etike psihološke djelatnosti Hrvatske psihološke komore kao uvod, okvir i putokaz za razgovor, kao i zaključci prvog Okruglog stola na tu temu održanog u okviru 1. hrvatskog kongresa primijenjene psihologije u travnju ove godine, a sve u cilju određivanja mogućih preporuka struke o pojavljivanju psihologije u javnom i medijskom prostoru, a i šire. Aktualizirajući temu konferencije njenim povezivanjem sa zaključcima ovog Okruglog stola, želimo otvoriti nova pitanja vezana uz etička promišljanja.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 0194102
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Andreja Brajša-Žganec (Andreja.Brajsa.Zganec@pilar.hr), 29. Stu. 2007. u 11:05 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4