crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 314309

Zbornik radova

Autori: Ružić, Valentina; Matešić, Krunoslav
Naslov: Hrvatska standardizacija Freiburškog inventara ličnosti (FPI-R)
( Croatian standardization of Freiburger personality inventory (FPI-R) )
Izvornik: 15. godišnja konferencija hrvatskih psihologa "Prevencija - (re)habilitacija - psihoedukacija - kroz interdisciplinarnost" : knjiga sažetaka / Lopižić, Josip (ur.). - Dubrovnik : Društvo psihologa Dubrovnika , 2007. 97-998.
Skup: Godišnja konferencija hrvatskih psihologa "Prevencija - (re)habilitacija - psihoedukacija - kroz interdisciplinarnost" (15 ; 2007)
Mjesto i datum: Cavtat, Hrvatska, 14.-17.11.2007.
Ključne riječi: ličnost; FPI-R; hrvatska standardizacija
( personality; FPI-R; Croatian standardization )
Sažetak:
Freiburški inventar ličnosti jedan je od najčešće korištenih inventara ličnosti u SR Njemačkoj, a prvi je put objavljen 1970. godine. Nastao je kao jedan od instrumenata koje su J. Fahrenberg i H. Selg razvijali u svojem istraživačkom radu u području emocionalne labilnosti i agresivnosti. Doživio je mnogo revizija, pri čemu su razvijani različiti oblici inventara, sve do aktualnog 7. izdanja objavljenog 2001. godine, a koje potpisuju J. Fahrenberg, R. Hampel i H. Selg. Koristi se u području selekcije i psihodijagnostike, pri zapošljavanju te u mnogim istraživanjima iz područja psihoterapije, socijalizacije, rehabilitacije kardiovaskularnih pacijenata i psihosomatskih bolesnika, kroničnih bolesti i mnogim drugima. Revidirani oblik Freiburškog inventara ličnosti namijenjen je mjerenju 10 osobina ličnosti: zadovoljstva životom, društvene usmjerenosti, ambicioznosti, zakočenosti, povećane uzbudljivosti, agresivnosti, opterećenosti, tjelesnih tegoba, zdravstvenih briga i otvorenosti. Također se dobivaju podaci za 2 globalna konstrukta razvijena odvojeno od standardnih ljestvica i dobivena faktorskom analizom: ekstraverziju i emocionalnost. Cilj je bio standardizirati Freiburški inventar ličnosti - revidirani oblik za hrvatsku populaciju. U istraživanju su sudjelovala 724 ispitanika (369 M, 355 Ž) u dobi od 16 do 88 godina. Ispitanici su podijeljeni u 6 dobnih skupina, po uzoru na originalnu FPI-R standardizaciju. Za sve su skupine izračunati deskriptivni statistički pokazatelji i norme izražene u stanine-jedinicama kao i u originalnoj FPI-R standardizaciji.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 130-1301683-1417
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Valentina Ružić (Valentina.Ruzic@public.carnet.hr), 13. Pro. 2007. u 12:21 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4