crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 314446

Zbornik radova

Autori: Ricijaš, Neven; Zelić, Vesna
Naslov: Atribuiranje vlastitog delinkventog ponašanja mladih
( Delinquent attributions of young people )
Izvornik: 15. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: "Prevencija, (re)habilitacija, psihoedukacija - kroz interdisciplinarnost" / Lopižić, Josip (ur.). - Zagreb :
Skup: 15. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: "Prevencija, (re)habilitacija, psihoedukacija - kroz interdisciplinarnost"
Mjesto i datum: Cavtat, Hrvatska, 14.-17.11.2007.
Ključne riječi: atribucije; delinkventno ponašanja; maloljetni delinkventi
( attributions; delinquent behavior; juvenile delinquents )
Sažetak:
Zašto osobe čine kaznena djela, te što oni sami vide kao razloge svojeg kažnjivog ponašanja interesantno je znanstveno-istraživačko, ali i stručno pitanje. Odgovori na takva pitanja predmet su atribucijskih teorija. Iako postoji nekoliko pristupa u proučavanju atribucija, u ovom se istraživanju polazi od Weinerove trodimenzionalne teorije atribucija koja uzročne atribute svrstava u sljedeće tri ortogonalne dimenzije: mjesto uzročnosti (internalno – eksternalno), stabilnost (stabilno – nestabilno), podložnost kontroli (podložno je kontroli – nije podložno kontroli). S druge pak strane, suvremene integrativne teorije kriminaliteta polaze od pretpostavke kako u svakom prostoru ekologije čovjeka postoje određeni rizični čimbenici koji mogu poticajno djelovati na razvoj delinkventnog ponašanja, posebice kod mlade osobe. Ovakav pristup posebno je primjeren i popularan u objašnjenju maloljetničke delinkvencije. Cilj ovog istraživanja je stjecanje uvida kojim čimbenicima maloljetni delinkventi pripisuju svoje kažnjivo ponašanje, te postoje li razlike između njih s obzirom na vrstu tretmana (odnosno izrečene sankcije), ali i s obzirom na intenzitet kriminalne aktivnosti. U ispitivanju se koristila preliminarna forma Skale atribuiranja vlastitog delinkventnog ponašanja konstruirana specifično za potrebe ovog istraživanja. Bit će prikazani rezultati pilot istraživanja koje je provedeno na uzorku od 108 muških maloljetnih delinkvenata koji se nalaze u izvaninstitucionalnom tretmanu centara za socijalnu skrb, te u domskom i zavodskom institucionalnom tretmanu.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Pedagogija,Socijalne djelatnosti
Upisao u CROSBI: Neven Ricijaš (nricijas@erf.hr), 14. Pro. 2007. u 10:53 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4