crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 31503

Zbornik radova

Autori: Lukač-Havranek, Jasmina; Hadžiosmanović, Mirza; Samaržija, Dubravka; Antunac, Neven
Naslov: Prehrambena svojstva mediteranskih sireva
( Nutrition value of Mediteranie Cheese )
Izvornik: Mediteranska prehrana i zdravlje / Katica, Dijana (ur.). - Zagreb : Cukor, Stjepan , 1998. 52-62.
Skup: Mediteranska prehrana i zdravlje
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 20-22.06.1998.
Ključne riječi: Tvri sirevi; slobodne amino kiseline; slobodne masne kiseline
( hard cheese; free fatty acids; free amino acids )
Sažetak:
Sirevima mediteranskih zemalja pripada posebno mjesto u prehrani. Procesima glikolize, proteolize i lipolize determiniraju se organoleptičke osobine i nutritivna vrijednost sira. Općenito, tvrdi i polutvrdi sirevi, koji dugo zriju imaju veću probavljivost, višu koncentraciju slobodnih aminokiselina i višu koncentraciju slobodnih masnih kiselina kratkih i srednjih lanaca. Visoka koncentracija Ca u siru značajno utječe na formiranje i zaštitu kostiju i zubi, prevenciju osteoporoze i hipertenziju. Francuska, Italija i Španjolska, mediteranske su zemlje, koje su obilježile svjetsko sirarstvo. Proizvodnju i tehnologiju sira od njih preuzela je većina svjetskih zemalja. Mediteranski sirevi Hrvatske su uglavnom tvrdi, punomasni ovčji sirevi. Premda odlične kakvoće, jedino se Paškom siru može dodati epitet svjetski poznatog sira.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 178882
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Pregledni



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4