Prehrambena svojstva mediteranskih sireva (CROSBI ID 471037)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Lukač-Havranek, Jasmina ; Hadžiosmanović, Mirza ; Samaržija, Dubravka ; Antunac, Neven
hrvatski
Prehrambena svojstva mediteranskih sireva
Sirevima mediteranskih zemalja pripada posebno mjesto u prehrani. Procesima glikolize, proteolize i lipolize determiniraju se organoleptičke osobine i nutritivna vrijednost sira. Općenito, tvrdi i polutvrdi sirevi, koji dugo zriju imaju veću probavljivost, višu koncentraciju slobodnih aminokiselina i višu koncentraciju slobodnih masnih kiselina kratkih i srednjih lanaca. Visoka koncentracija Ca u siru značajno utječe na formiranje i zaštitu kostiju i zubi, prevenciju osteoporoze i hipertenziju. Francuska, Italija i Španjolska, mediteranske su zemlje, koje su obilježile svjetsko sirarstvo. Proizvodnju i tehnologiju sira od njih preuzela je većina svjetskih zemalja. Mediteranski sirevi Hrvatske su uglavnom tvrdi, punomasni ovčji sirevi. Premda odlične kakvoće, jedino se Paškom siru može dodati epitet svjetski poznatog sira.
Tvri sirevi; slobodne amino kiseline; slobodne masne kiseline
nije evidentirano
engleski
Nutrition value of Mediteranie Cheese
nije evidentirano
hard cheese; free fatty acids; free amino acids
nije evidentirano
Podaci o prilogu
52-62-x.
1998.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Mediteranska prehrana i zdravlje
Katica, Dijana
Zagreb:
Podaci o skupu
Mediteranska prehrana i zdravlje
predavanje
01.01.1998-01.01.1998
Zagreb, Hrvatska