Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prehrambena svojstva mediteranskih sireva (CROSBI ID 471037)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Lukač-Havranek, Jasmina ; Hadžiosmanović, Mirza ; Samaržija, Dubravka ; Antunac, Neven Prehrambena svojstva mediteranskih sireva // Mediteranska prehrana i zdravlje / Katica, Dijana (ur.). Zagreb, 1998. str. 52-62-x

Podaci o odgovornosti

Lukač-Havranek, Jasmina ; Hadžiosmanović, Mirza ; Samaržija, Dubravka ; Antunac, Neven

hrvatski

Prehrambena svojstva mediteranskih sireva

Sirevima mediteranskih zemalja pripada posebno mjesto u prehrani. Procesima glikolize, proteolize i lipolize determiniraju se organoleptičke osobine i nutritivna vrijednost sira. Općenito, tvrdi i polutvrdi sirevi, koji dugo zriju imaju veću probavljivost, višu koncentraciju slobodnih aminokiselina i višu koncentraciju slobodnih masnih kiselina kratkih i srednjih lanaca. Visoka koncentracija Ca u siru značajno utječe na formiranje i zaštitu kostiju i zubi, prevenciju osteoporoze i hipertenziju. Francuska, Italija i Španjolska, mediteranske su zemlje, koje su obilježile svjetsko sirarstvo. Proizvodnju i tehnologiju sira od njih preuzela je većina svjetskih zemalja. Mediteranski sirevi Hrvatske su uglavnom tvrdi, punomasni ovčji sirevi. Premda odlične kakvoće, jedino se Paškom siru može dodati epitet svjetski poznatog sira.

Tvri sirevi; slobodne amino kiseline; slobodne masne kiseline

nije evidentirano

engleski

Nutrition value of Mediteranie Cheese

nije evidentirano

hard cheese; free fatty acids; free amino acids

nije evidentirano

Podaci o prilogu

52-62-x.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Mediteranska prehrana i zdravlje

Katica, Dijana

Zagreb:

Podaci o skupu

Mediteranska prehrana i zdravlje

predavanje

01.01.1998-01.01.1998

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano