crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 315525

Zbornik radova

Autori: Jugović, Ivana
Naslov: Nasilje zbog seksualne orijentacije i mentalno zdravlje
( Violence due to sexual orientation and mental health )
Izvornik: Knjiga sažetaka 15. godišnja konferencija hrvatskih psihologa / Lopižić, Josip (ur.). - Jastrebarsko-Zagreb : Naklada Slap , 2007. 37-38.
Skup: 15. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: Prevencija, (re)habilitacija, psihoedukacija kroz interdisciplinarnost
Mjesto i datum: Cavtat, Hrvatska, 14.-17.11.2007.
Ključne riječi: seksualne manjine; nasilje zbog seksualne orijentacije; mentalno zdravlje
( sexual minority; violence due to sexual orientation; mental health )
Sažetak:
Problem nasilja nad pripadnicima seksualnih manjina i njegovih psiholoških posljedica na Zapadu se istražuju već dvadesetak godina. S obzirom da u hrvatskom kontekstu nedostaje spoznaja o tom problemu, cilj ovog istraživanja bio je ispitati kako je nasilje, koje doživljavaju pripadnici seksualnih manjina, povezano s mentalnim zdravljem. U istraživanju su sudjelovale 202 osobe homoseksualne i biseksualne orijentacije iz Zagreba, Rijeke i Osijeka. Prikupljeni su podaci o različitim oblicima nasilja koje su sudionici/e doživjeli zbog toga što je netko mislio da su homoseksualne i biseksualne orijentacije, kao i o tome jesu li njima bliske osobe doživjele fizičko nasilje zbog svoje seksualne orijentacije. Mentalno zdravlje mjereno je skraćenom verzijom Endlerove multidimenzionalne skale anksioznosti kao crte ličnosti (EMAS-T, Sorić i sur., 1995), Zungovom skalom depresivnosti (Zung, 1965) i Rosenbergovom skalom samopoštovanja (Rosenberg, 1965). Rezultati pokazuju da su osobe, koje su doživjele fizičko nasilje i ozbiljnije ugrožavanje sigurnosti zbog seksualne orijentacije, anksioznije, depresivnije i nižeg samopoštovanja od osoba koje nisu doživjele nasilje i onih koje su doživjele 'samo' verbalno nasilje. Također, sudionici/e, kojima je više bliskih osoba doživjelo fizičko nasilje zbog seksualne orijentacije, pokazuju više razine anksioznosti i depresivnosti od sudionika/ca čije bliske osobe nisu imale takvih negativnih iskustava. Sudionici/e se ne razlikuju u razini samopoštovanja s obzirom na to jesu li im bliske osobe doživjele nasilje. Izraženija anksiozna i depresivna simptomatika homoseksualnih i biseksualnih osoba koje su doživjele nasilje zbog vlastite seksualne orijentacije upućuje na potrebu za pružanjem organizirane psihološke pomoći takvim osobama kao i njihovim bližnjima.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 0100999
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Ivana Jugović (jugovic@idi.hr), 21. Pro. 2007. u 13:18 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4