crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 315528

Zbornik radova

Autori: Jugović, Ivana; Bezinović, Petar
Naslov: Povezanost slobodnog vremena s rizičnim ponašanjima kod mladih
( Relationship between leisure time and risk behavior in young people )
Izvornik: Knjiga sažetaka 15. godišnja konferencija hrvatskih psihologa / Lopižić, Josip (ur.). - Jastrebarsko-Zagreb : Naklada Slap , 2007. 14.
Skup: 15. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: Prevencija, (re)habilitacija, psihoedukacija kroz interdisciplinarnost
Mjesto i datum: Cavtat, Hrvatska, 14.-17.11.2007.
Ključne riječi: slobodno vrijeme; rizična ponašanja; konzumiranje cigareta; alkoholnih pića i lakih droga
( leisure time; risk behavior; use of cigarettes; alcoholic drinks and soft drugs )
Sažetak:
Cilj istraživanja bio je ispitati povezanost različitih načina provođenja slobodnog vremena s korištenjem cigareta, alkohola i lakih droga na srednjoškolskoj populaciji. Dosadašnja istraživanja i praksa pokazuju da strukturirano slobodno vrijeme može biti zaštiti faktor rizičnim ponašanjima, dok je bavljenje nestrukturiranim aktivnostima u odsutnosti odraslih povezano sa sklonošću rizičnim ponašanjima. Stoga je istraživanjem provjerena hipoteza da je bavljenje strukturiranim izvannastavnim i sportskim aktivnostima povezano s manje rizičnih ponašanja, a češće provođenje vremena u noćnim izlascima sa sklonošću rizičnim ponašanjima. U istraživanju je sudjelovalo 6396 učenica i učenika u dobi od 14 godina do 19 godina (prosječna dob = 16, 7). Promatrana su tri popularna načina provođenja slobodnog vremena adolescenata: noćni izlasci, sportske aktivnosti te strukturirane izvannastavne aktivnosti poput društveno korisnog rada ili posjećivanja kulturnih događanja. Rezultati djelomično potvrđuju pretpostavke. Među mladima koji često izlaze, najviše je onih koji su skloni svim navedenim rizičnim ponašanjima, u usporedbi s mladima koji rijetko izlaze ili uopće ne izlaze. Mladi koji se bave strukturiranim aktivnostima manje su skloni rizičnim ponašanjima, posebice konzumiranju cigareta i marihuane, u odnosu na mlade koji vrijeme ne provode na strukturiran način. Odnos bavljenja sportom i rizičnih ponašanja je kompleksniji. Kao što je i očekivano, mladi koji se često bave sportom najmanje su skloni konzumiranju cigareta i marihuane, no također su, suprotno očekivanjima, skloniji konzumiranju piva i vina u odnosu na mlade koji se nikad ne bave ili rijetko bave sportom. Uključenost u sportske aktivnosti nije povezana s konzumiranjem žestokih alkoholnih pića. Rezultati impliciraju da bi bavljenje sportskim aktivnostima moglo biti preventivno za korištenje cigareta i marihuane, ali ne i za korištenje alkoholnih pića. Strukturirane izvannastavne aktivnosti mogu imati preventivnu funkciju za korištenje svih ispitanih štetnih tvari. Sklonost konzumiranju alkoholnih pića kod mladih, koji se često bave sportskim aktivnostima, može se objasniti medijskom slikom povezanosti alkoholnih pića, posebice piva, sa sportom. Zabrinjavajući je i odnos mladih prema korištenju alkoholnih pića.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 0100999
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Ivana Jugović (jugovic@idi.hr), 21. Pro. 2007. u 13:31 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4