crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 315646

Zbornik radova

Autori: Keresteš, Gordana
Naslov: Dječja agresivnost: što pokazuju rezultati istraživanja provedenih u našoj zemlji?
( Children's aggression: What do the results of research conducted in our country tell us? )
Izvornik: Psihologija i nasilje u suvremenom društvu / Kolesarić, Vladimir (ur.). - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Filozofski fakultet , 2007. 33-43 (ISBN: 978-853-6456-78-9).
Skup: Psihologija nasilja i zlostavljanja
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 30.11.-01.12.2006.
Ključne riječi: dječje agresivno ponašanje; činitelji razvoja agresivnog ponašanja; praktične implikacije rezultata istraživanja; rana prevencija agresivnosti
( children's aggressive behavior; factors that influence development of aggression; practical implications of research results; early prevention of aggression )
Sažetak:
Rezultati brojnih istraživanja pokazuju kako su agresivnost i nasilje u dječjoj dobi prediktivni za agresiju i nasilje u odrasloj dobi. Stoga su, dugoročno gledano, programi rane prevencije najučinkovitiji način smanjivanja i suzbijanja agresije i nasilja. Nužan preduvjet kreiranja uspješnih ranih prevencija jest dobro poznavanje dječje agresivnosti i činitelja povezanih s razvojem agresije. Iako su u svijetu provedena brojna istraživanja dječjeg agresivnog i nasilničkog ponašanja, njihovi rezultati ne mogu se izravno primijeniti u našoj zemlji i poslužiti kao temelj za planiranje mjera usmjerenih na smanjivanje i suzbijanje agresije i nasilja, jer kulturalni činitelji i specifičnosti imaju važan utjecaj na razvoj i manifestaciju agresije i nasilja. U ovom radu prikazani su rezultati istraživanja agresivnog ponašanja djece iz naše zemlje i nekih činitelja povezanih s razvojem agresivnosti. Prikazana istraživanja bavila su se sljedećim pitanjima: (1) vrstama dječjeg agresivnog ponašanja koje razlikuju odrasli i sama djeca ; (2) stavovima i reakcijama djece i odraslih (učitelja) na različite vrste dječjeg agresivnog ponašanja ; (3) spolnim razlikama u dječjoj agresivnosti ; (4) odnosom između agresivnog i prosocijalnog ponašanja ; (5) povezanosti roditeljskih odgojnih postupaka i dječje agresivnosti ; (6) utjecajem rata na dječju agresivnost i (7) mjerama dječjeg agresivnog ponašanja. Poseban naglasak u radu stavljen je na praktične implikacije dobivenih rezultata, s ciljem da se doprinese stvaranju empirijskih temelja za kreiranje programa rane prevencije agresije, nasilja i zlostavljanja u našoj zemlji.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 130-1301683-1400
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Gordana Keresteš (gkereste@ffzg.hr), 23. Pro. 2007. u 22:10 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4