crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 316175

Zbornik radova

Autori: Rajhvajn Bulat, Linda; Ajduković, Marina
Naslov: Longitudinalno praćenje depresivnosti djece u javnoj skrbi
Izvornik: 18. dani Ramira i Zorana Bujasa - Program i sažeci priopćenja / Keresteš, Gordana ; Brković, Irma ; Butković, Ana (ur.). - Zagreb : Filozofski fakultet, Zagreb , 2007. 128 (ISBN: 978-953-175-302-9).
Skup: 18. dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 13-15.12.2007.
Ključne riječi: depresivnost; djeca i mladi u javnoj skrbi; dječji dom; udomiteljstvo
Sažetak:
Cilj rada je analizirati izazove longitudinalnog ispitivanja depresivnosti kod djece. Dosadašnja istraživanja su pokazala da se simptomi doživljavanja i izražavanja depresije u djece razlikuju ovisno o njihovom fiziološkom, socijalnom i kognitivnom razvoju pa je pitanje koliko je prikladno koristiti iste instrumente u različitoj dobi djece. Prikazani rezultati su dio opširnijeg petogodišnjeg istraživanja ponašanja i osjećanja djece koja odrastaju u javnoj skrbi. Analizirani su rezultati 139 djece iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji, koji su sudjelovali i u prvom i u drugom dijelu istraživanja (među kojima je vremenski razmak bio pet godina). Prosječna dob djece pri prvom mjerenju je bila 12.65, a pri drugom mjerenju 17.71 godina. Kao pokazatelji razine depresivnosti korišteni su rezultati na Inventaru dječje depresivnosti (Child Depression Inventory – CDI, Kovacs, 1992.), subskali anksioznost/depresija upitnika Samoprocjena ponašanja mladih (Youth Self-Report – YSR, Achenbach, 1991.) te subskali anksioznost/depresija upitnika Procjena ponašanja djeteta (Child Behavior Check-List – CBCL, Achenbach, 1991.). Rezultati su pokazali da su test-retest korelacije na pojedinim skalama depresivnosti relativno niske, ali statistički značajne. Također, uspoređujući rezultate iz 2000. i 2005. godine, vidimo da se depresivnost djece u javnoj skrbi smanjila. Naročito smanjenje depresivnosti se vidi kod djece iz dječjih domova koja su u prvoj fazi istraživanja imala značajno veći broj depresivnih simptoma od djece iz udomiteljstva. Dodatnim analizama provjeriti će se koji su čimbenici pridonijeli smanjivanju depresivnosti. Na kraju izlaganja dat ćemo sugestije o čemu treba voditi računa pri longitudinalnom praćenju depresivnost, ali i ostalih psiholoških teškoća na prijelazu iz razdoblju djetinjstva u adolescenciju.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 066-0661686-1431
Izvorni jezik: ENG
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Socijalne djelatnosti
Upisao u CROSBI: Linda Rajhvajn (linda.rajhvajn@pravo.hr), 3. Sij. 2008. u 13:58 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4