crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 317407

Zbornik radova

Autori: Veselinović, Zvjezdana, Sindik, Joško, Janković, Andrea
Naslov: Istraživanje razloga i načina roditeljskog „ discipliniranja“ djece predškolske dobi.
( RESEARCHING VARIOUS REASONS AND MODES OF « ; DISCIPLINING» ; PRE-SCHOOL CHILDREN BY THEIR PARENTS )
Izvornik: Zbornik radova znanstveno-stručnog skupa Psihologija nasilja i zlostavljanja / Vladimir Kolesarić (ur.). - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Filozofski fakultet. , 2007. 177-188.
Skup: Psihologija nasilja i zlostavljanja
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 30.11.-1.12.2006.
Ključne riječi: discipliniranje; roditelji; načini; razlozi; predškolska djeca
( discipline; parents; modes; reasons; preschool children )
Sažetak:
Opisane su karakteristike discipliniranja djeteta, s naglaskom na relacije pojmova zlostavljanja, discipliniranja i kažnjavanja djece. Cilj istraživanja bio je utvrditi neka od obilježja načina i razloga discipliniranja djece, od strane njihovih roditelja, u dvije gradske sredine. Definirani su sljedeći problemi utvrđivanja čestine: načina i razloga na koje/zbog kojih roditelji discipliniraju svoje dijete, te u kojoj mjeri su roditelji zadovoljni svojim djetetom i načinom na koji ga odgajaju svoje dijete. Potom su utvrđene korelacije između načina i razloga discipliniranja djece i zadovoljstva djetetom te stilom odgoja djece. Utvrđene se i razlike u tom pogledu, između dvije gradske sredine (Zagreb i Zaprešić). Ispitivanjem su obuhvaćeni prigodni uzorci roditelja djece polaznika redovitog programa Dječjeg vrtića « ; Maslačak» ; u Zaprešiću, te roditelja zagrebačkog Dječjeg vrtića « ; Grigor Vitez» ; (N=334). Podaci su prikupljeni primjenom prigodno sastavljenog Upitnika za roditelje (autorica B. Starc). Rezultati su pokazali: roditelji najčešće koriste one odgojne metode koje su poželjne, dakle usmjerene na razvoj sigurnog i samopouzdanog pojedinca. Najrjeđe su zastupljene metode fizičkog kažnjavanja, te onih metoda koje vrijeđaju djetetovo dostojanstvo. Djetetova neposlušnost, plač i hiperaktivnost, najčešći su razlozi djetetova discipliniranja. Većina roditelja je izrazito zadovoljna svojim djetetom, ali i vlastitim načinom odgajanja djeteta. Roditelji su nešto zadovoljniji svojim djetetom nego vlastitim roditeljskim sposobnostima. Broj statistički značajnih korelacija između procjena zadovoljstva djetetom i načinom njegova odgajanja, s načinima i razlozima discipliniranja je relativno mali, pa drugi faktori možda bolje mogu objasniti razloge zadovoljstva djetetom i stilom odgoja. Broj statistički značajnih razlika između načina i razloga discipliniranja djece, kod ispitanih roditelja u ova dva grada je mali. U samo tri načina i tri razloga discipliniranja djece u kojima su pronađene značajne razlike. Vjerojatno je da neki drugi faktori više utječu na zadovoljstvo djetetom i odgojem, osim načina discipliniranja. Osnovno ograničenje istraživanja je neobjektivnost roditelja, zbog osobne uključenosti u odgoj djeteta.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Joško Sindik (Josko.Sindik@public.carnet.hr), 10. Sij. 2008. u 16:03 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4