crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 317408

Zbornik radova

Autori: Sindik, Joško; Veselinović, Zvjezdana
Naslov: Kako odgojitelji percipiraju karakteristike nasilja nad djecom i između djece predškolske dobi?
( How Teachers in Kindergarten Percive Characteristics of the Violence toward and between Pre-school CHildern? )
Izvornik: Psihologija i nasilje u suvremenom društvu : zbornik radova znanstveno-stručnog skupa Psihologija nasilja i zlostavljanja / Kolesarić, Vladinir (ur.). - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Filozofski fakultet. , 2007. 143-158 (ISBN: 978-953-6456-78-9).
Skup: Znanstveno-stručni skup Psihologija nasilja i zlostavljanja
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 30.11.-01.12.2006.
Ključne riječi: nasilje nad i među djecom; odgojiteljice; percepcija; pojavnost
( violence towards and between children; teachers; perception; appearance )
Sažetak:
Razvijeni su modeli koji su nastojali tumačiti nasilje nad djecom. Oblici zlostavljanja djece najčešće se dijele na fizičko, emocionalno, seksualno. Oblici zanemarivanja djece su: zdravstveno ili medicinsko, obrazovno i emocionalno. Za sve te oblike manifestno su uočljivi fizički indikatori, te specifična indikativna ponašanja djeteta. Nasilništvo među djecom se može definirati kao zlostavljanost ili viktimiziranost jednog djeteta kada je opetovano i trajno izloženo negativnim postupcima od strane jednoga ili više druge djece. U odnosu na nasilništvo među djecom, razlikuju se djeca nasilnici i žrtve. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi neke karakteristike nasilja nad i među djecom predškolske dobi, u dječjem vrtiću. Kao problemi, određeni su: utvrđivanje učestalosti karakteristika nasilja nad djecom kod kuće i u dječjem vrtiću ; utvrđivanje učestalosti s kojom se odgojitelji susreću s pojedinim oblicima zlostavljanja i zanemarivanja djece ; utvrđivanje učestalosti s kojom se odgojitelji susreću s djecom koja su “ nasilnici” odnosno “ žrtve” , u odgojnim grupama u kojima rade. Ispitan je prigodni uzorak odgajateljica (N=38), u Zaprešiću, heterogene duljine radnog staža, iz 19 različitih odgojnih grupa Vrtića (s ukupno 480 djece). Premda je broj sudionika u istraživanju mali, može se pretpostaviti da postoje razlike u percepciji znakova nasilja nad i među djecom, ovisno o dobnoj grupi djece u kojoj odgojiteljica radi. U mlađim dobnim skupinama češće se izgleda percipiraju znakovi fizičkog nasilja, a u starijim emocionalnog. Znakovi emocionalnog nasilja nad djecom češće se zamjećuju kod kuće, nego u vrtiću. Nema statistički značajne razlike u zastupljenosti različitih oblika zanemarivanja. Odgojiteljice se statistički značajno češće susreću s djecom koja su “ nasilnici” (u oko 10 % slučajeva) nego “ žrtve” (6 %), u odgojnim grupama u kojima rade. Etički « ; osjetljiva» ; problematika te činjenica da su ispitanici odgojiteljice, a ne djeca, glavna su ograničenja istraživanja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Joško Sindik (Josko.Sindik@public.carnet.hr), 10. Sij. 2008. u 16:08 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4