crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 31920

Zbornik radova

Autori: Antunac, Neven; Lukač-Havranek, Jasmina; Samaržija, Dubravka
Naslov: Točka ledišta kozjeg mlijeka
( Freezing point of goats milk )
Izvornik: Zbornik sažetaka / 33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Lj. (ur.). - Lovran : Hrvatska mljekarska udruga , 1998. 23-23.
Skup: 33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
Mjesto i datum: Lovran, Hrvatska, 11-13.11.1998.
Ključne riječi: točka ledišta; kozje mlijeko; alpina i sanska koza
( freezing point; goat milk; Alpine and Saanen goat )
Sažetak:
Točka ledišta mlijeka kao uglavnom konstantna fizikalna vrijednost ne određuje se samo da bi se ustanovilo razvodnjavanje mlijeka, već je važan parametar u procjeni njegove kvalitete. U radu je istražen utjecaj pasmine koza, stadija i redoslijeda laktacije na vrijednost točke ledišta. Istraživanje je izvršeno na uzorcima mlijeka od 33 alpina i 33 sanske koze tijekom 5 uzastopnih laktacija. S obzirom da sve koze na početku laktacija nisu bile jednake dobi, rezultati mjesečnih kontrola mliječnosti korigirani su na 50., 100., 150. i 200. dan laktacije. Tijekom prve tri laktacije, točka ledišta mlijeka bila je prilično ujednačena dok je u 4. i 5. laktaciji ustanovljen signifikantan utjecaj redoslijeda laktacije.Tijekom pojedinih laktacija, između pasmina nisu ustanovljene značajne razlike u vrijednostima točke ledišta mlijeka. Tijekom svih 5 laktacija ustanovljene su signifikantne korelacije (P<0, 01 i P<0, 001) između točke ledišta mlijeka i sadržaja suhe tvari (od 0, 37-0, 57) odnosno sadržaja suhe tvari bez masti (od 0, 36-0, 43).
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 178882
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4