Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Polifenoli i metilksantini crnih čajeva i njihova antioksidativna svojstva (CROSBI ID 348116)

Ocjenski rad | diplomski rad

Čolak, Ana Polifenoli i metilksantini crnih čajeva i njihova antioksidativna svojstva / Komes, Draženka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Čolak, Ana

Komes, Draženka

hrvatski

Polifenoli i metilksantini crnih čajeva i njihova antioksidativna svojstva

Ispitan je udio polifenola i metilksantina u crnim čajevima te je određena njihova antioksidativna aktivnost. Pokazalo se da su najznačajniji fenolni sastojci u crnom čaju katehini, među kojima je najzastupljeniji epigalokatehin galat (EGCG). Od metilksantina najzastupljeniji je kafein. Povišenjem temperature, duljim ekstrahiranjem čaja, povećava se udio ispitivanih sastojaka. Sve vrste crnog čaja pokazale su značajnu antioksditativnu aktivnost.

antioksidativna aktivnost; čaj; HPLC; metilksantini; polifenoli

134/o6

engleski

Polyphenols and methylxanthines in black teas and their antioxidant properties

nije evidentirano

antioxidant activity; HPLC; methylxanthines; polyphenols; tea

nije evidentirano

Podaci o izdanju

76

05.10.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija