Polifenoli i metilksantini crnih čajeva i njihova antioksidativna svojstva (CROSBI ID 348116)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Čolak, Ana
Komes, Draženka
hrvatski
Polifenoli i metilksantini crnih čajeva i njihova antioksidativna svojstva
Ispitan je udio polifenola i metilksantina u crnim čajevima te je određena njihova antioksidativna aktivnost. Pokazalo se da su najznačajniji fenolni sastojci u crnom čaju katehini, među kojima je najzastupljeniji epigalokatehin galat (EGCG). Od metilksantina najzastupljeniji je kafein. Povišenjem temperature, duljim ekstrahiranjem čaja, povećava se udio ispitivanih sastojaka. Sve vrste crnog čaja pokazale su značajnu antioksditativnu aktivnost.
antioksidativna aktivnost; čaj; HPLC; metilksantini; polifenoli
134/o6
engleski
Polyphenols and methylxanthines in black teas and their antioxidant properties
nije evidentirano
antioxidant activity; HPLC; methylxanthines; polyphenols; tea
nije evidentirano
Podaci o izdanju
76
05.10.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb