Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova - optimizacija putem Simpleks metode (CROSBI ID 84585)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Vahčić, Nada ; Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Hruškar, Mirjana Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova - optimizacija putem Simpleks metode // Mljekarstvo, 48 (1998), 1; 15-26

Podaci o odgovornosti

Vahčić, Nada ; Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Hruškar, Mirjana

hrvatski

Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova - optimizacija putem Simpleks metode

Za rješenje mnogih inženjerskih problema treba optimizirati polivarijabilne funkcije. Postoji nekoliko metoda optimizacije, a najjednostavnija od njih je Simpleks metoda. Simpleks zapravo predstavlja geometrijsku sliku definiranu brojem točaka (vrhova) koji je za jedan veći od broja dimenzije prostora. Simpleks u tri dimenzije je tetraedar, a u više dimenzija simpleks se teško može sagledati. Svrha je sekvencijalne Simpleks metode pokretati simpleks u područje optimuma, a odluke potrebne da bi se to postiglo ostvaruju se pomoću tzv. "pravila" Simpleks metode.U ovom radu korištena je Simpleks metode s četiri faktora (varijable) za iznalaženje optimalnih uvjeti rada mikrovalnog uređaja "Milestone" MLS-1200 Mega System, pri određivanju suhe tvari jogurta. Utvrđeni su optimalni uvjeti rada mikrovalnog uređaja (7 min. i 20 s pri 580 W te 5 min. i 20 s pri 420 W). Rezultati određivanja suhe tvari jogurta bili su identični onima određenim standardnom metodom.

jogurt; mikrovalna sušnica; suha tvar/vlaga; Simpleks metoda

nije evidentirano

engleski

Determination of total solids in yogurt by microwave heating - optimization via the Simplex method

nije evidentirano

yogurt; microwave heating; total solid/water; Simplex method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48 (1)

1998.

15-26

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

nije evidentirano