Kakvoća istarskog meda (CROSBI ID 471235)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Banović, Mara ; Hruškar, Mirjana ; Paunović, Damjan
hrvatski
Kakvoća istarskog meda
Med je jedno od najstarijih prirodnih sredstava za zaslađivanje, koja se primjenjuju u ljudskoj prehrani. Međutim, proizvodnja šećera iz šećerne trske i šećerne repe potisnula je potrošnju meda. Bogat i raznovrsni sastav čini ga visokovrijednom namirnicom pa u novije vrijeme ponovno zauzima sve značajnije mjesto u svakodnevnoj prehrani. Na kakvoću meda utječu raznovrsni faktori , među kojima su vrlo bitni botaničko i regionalno podrijetlo te mogućnosti patvorenja. Za istraživanja provedena u ovom radu odabrani su uzorci meda privatnih proizvođača, različitog botaničkog podrijetla, iz dviju istarskih regija ( okolica Poreča i Labina). Kontrola kakvoće obuhvatila je određivanje fizikalno-kemijskih značajki kao što su: reducirajući šećeri i saharoza, voda, ukupna kiselost, aktivnost diastaze, udio HMF-a, ukupni pepeo i teški metali (Cu, Cd, Pb, Zn, Fe). Dobiveni rezultati pokazali su da ispitivani uzorci po kakvoći uglavnom udovoljavaju uvjetima zakonskih propisa, međusobno se bitno ne razlikuju a niti ne ukazuju na patvorenje meda.
med; kontrola kakvoće meda
nije evidentirano
engleski
Quality of honey from Istria
nije evidentirano
honey; quality control of honey
nije evidentirano
Podaci o prilogu
231-x.
1998.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
--
Zagreb: --
Podaci o skupu
3. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA
poster
10.06.1998-12.06.1998
Zagreb, Hrvatska