crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 331779

Zbornik radova

Autori: Ajduković, Marina; Radočaj, Tanja
Naslov: Pravo na život u obitelji: Iskustva projekta UNICEF-a Hrvatska u promicanju ranih intervencija s obiteljima u kojima su djeca pod rizikom
( Right of living in family: Experiences of UNICEF project Croatia in promoting early interventions with families whose children are at risk )
Izvornik: 15. godišnja konferencija hrvatskih psihologa "Prevencija – (re)habilitacija – psihoedukacija – kroz interdisciplinarnost" - Knjiga sažetaka
Skup: 15. godišnja konferencija hrvatskih psihologa "Prevencija – (re)habilitacija – psihoedukacija – kroz interdisciplinarnost"
Mjesto i datum: Cavtat, Hrvatska, 14-16.11.2007.
Ključne riječi: UNICEF; obitelj; djeca pod rizikom; rane intervencije
( UNICEF; family; children at risk; early interventions )
Sažetak:
U okviru akcije „ Svako dijete treba obitelj“ UNICEF je posvetio pozornost konceptualizaciji ranih intervencija s obiteljima u kojima su djeca pod rizikom. Projekt „ Prevencija separacije i rane intervencije s obiteljima pod rizikom" trajao je od 2006. do 2007. godine. Ciljevi su bili (1) Razraditi kriterije za procjenu rizika djeteta u obitelji, (2) Razraditi kriterije za procjenu i praćenje kompetentnosti i potencijala za promjenu roditelja koji su pod rizikom za izdvajanjem djeteta iz obitelji ; (3) Unaprijediti konceptualizaciju i provođenje rada s roditeljima u okviru mjere nadzora nad izvršavanjem roditeljske skrbi. Projekt se provodio kao akcijski pilot program na području četiri centra za socijalnu skrb iz kojih su sudjelovala 24 stručnjaka (psiholozi, socijalni radnici, pravnici ..) u neposrednom provođenju projektnih aktivnosti. Akcijski dio projekta se odvijao kroz godinu dana pri čemu su se izmjenjivali ciljani edukativni seminari (prvi seminar od po tri dana, te zatim dva seminara od po dva dana), rad u supervizijskim grupama (8 poludnevnih supervizijskih susreta u tri supervizijske grupe), konzultacije (dva poludnevna susreta sa sudionicima akcijske grupe u njihovim CZSS) te primjena novostečenih znanja u neposrednom radu s obiteljima kojima je izrečen nadzor nad izvršenjem roditeljske skrbi. Projekt je podvrgnut kvantitativnoj i kvalitativnoj internoj i kvalitativnoj eksternoj evaluaciji. Među raznolikim dobicima navodimo ishodi koji predstavljaju suštinsku konceptualnu novinu u Hrvatskoj. Primjerice: • novi pristup obiteljima, novi odnos prema odgovornosti za korisnike • nova, bogata lepeza instrumenata za procjenu rizika, potreba i sposobnosti • nova znanja i kompetencije glede razumijevanja i prakticiranja deinstitucionalizacije i ranih intervencija • jasna, značajno unaprijeđena struktura i provedbena rada s obiteljima • postavljen model edukacije za stručnjake u području ranih intervencija za obitelji u riziku • napisan prvi priručnik namijenjen ranim intervencijama kao trajna edukativna vrijednost i smjernica za praktično djelovanje.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 066-0661686-1431
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Pravo,Psihologija,Socijalne djelatnosti
Upisao u CROSBI: lrajhvajn@pravo.hr (lrajhvajn@pravo.hr), 27. Tra. 2008. u 10:08 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4