crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 332684

Časopis

Autori: Tudor, Milna; Samaržija, Dubravka; Havranek, Jasmina
Naslov: Dodaci u proizvodnji jogurta
( Additives in yoghurt production )
Izvornik: Mljekarstvo (0026-704X) 58 (2008), 1; 21-32
Vrsta rada: pregledni rad
Ključne riječi: jogurt ; dodaci ; senzorska i fizikalna svojstva
( yoghurt ; additions ; sensory and physical properties )
Sažetak:
U proizvodnji jogurta, prvenstveno zbog njegovih senzorskih svojstava, koriste se različite vrste dodataka. Dodaci su skupina, aditiva, aditivima sličnih tvari i ostalih neškodljivih tvari. Svaka od tih skupina, kao i tvari unutar iste skupine međusobno se razlikuju prema svojim svojstvima i osobinama. Zbog tih različitih osobina i svojstava pojedinih dodataka, presudno značenje za poboljšanje senzorskih svojstava jogurta osim izbora dodatka, ima i količina u kojoj se koristi. Tako, isti dodatak u optimalnoj količini poboljšava, a u prevelikoj ili premaloj količini umanjuje senzorska svojstva jogurta. U radu su opisane osobine i svojstva najčešće korištenih dodataka u proizvodnji jogurta, obranog mlijeka u prahu, sirutke u prahu, koncentrata proteina sirutke, šećera i umjetnih sladila, voćnih dodataka, stabilizatora, kazeina u prahu, inulina i vitamina. Također, u radu je opisan i utjecaj svakog pojedinog dodatka na senzorska i fizikalna svojstva, viskoznosti i sinereze, ovisno o količini u kojoj se koristi u proizvodnji jogurta.
Projekt / tema: 178-1782128-2127, 178-1782128-2124, 178-1782128-2121
Izvorni jezik: hrv
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
Science Citation Index Expanded (SCI-EXP) (sastavni dio Web of Science Core Collectiona)
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija)
URL Internet adrese: http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=31688
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Dodaci u proizvodnji jogurta
Upisao u CROSBI: mtudor@agr.hr (mtudor@agr.hr), 28. Tra. 2008. u 16:38 sati



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4