Viskoznost tekućeg jogurta tijekom pohrane (CROSBI ID 139038)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Zamberlin, Šimun ; Samaržija, Dubravka ; Mamula, Petar ; Havranek, Jasmina ; Pecina, Marija ; Pogačić, Tomislav
hrvatski
Viskoznost tekućeg jogurta tijekom pohrane
Cilj ovog rada bio je utvrditi promjene viskoziteta tekućeg jogurta (n=10) proizvođača A i proizvođača B (n=10) tijekom pohrane od 21 dana. Sadržaj masti, suhe tvari, bezmasne suhe tvari, količina mliječne kiseline, pH i viskozitet tekućeg jogurta utvrđeni su 0., 7., 14. i 21. dana pohrane proizvoda na temperaturi od 4° C. Značajna promjena viskoziteta tekućeg jogurta (p<0, 05) utvrđena je 0. i 21. dana za oba jogurta. Vrijednost viskoziteta tekućeg jogurta proizvođača A od 0, 324 Pa*s prvog dana povećala se na 1, 912 Pa*s 21. dana. Istovremeno, vrijednost viskoziteta tekućeg jogurta proizvođača B povećala se od 0, 208 Pa*s 1. dan na 0, 883 Pa*s 21. dana. U odnosu na proizvođača A, značajno veća količina suhe tvari bez masti i veće količine mliječne kiseline (p<0, 05) tekućeg jogurta proizvođača B, uvjetovali su stabilniju strukturu gela tijekom pohrane.
tekući jogurt; viskoznost
nije evidentirano
engleski
Viscosity of stirred yoghurt during storage
nije evidentirano
stirred yoghurt; viscosity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija)