Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja tarskog sira (CROSBI ID 330574)

Ocjenski rad | diplomski rad

Matić, Daniel Proizvodnja tarskog sira / Lukač-Havranek, Jasmina (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 1998

Podaci o odgovornosti

Matić, Daniel

Lukač-Havranek, Jasmina

hrvatski

Proizvodnja tarskog sira

U Istri postoji duga tradicija prerade mlijeka u razne mliječne proizvode, posebice u sir. Industrijski proizveden tarski sir bazira se na autohtonoj proizvodnji ovčjih sireva u Istri. Proizvodnja tih sireva zadržala se u manjim seoskim domaćinstvima koja se bave ekstenzivnim ovčarenjem. Za proizvodnjom tarskog sira postoji veliki interes pa je cilj ovog rada opisati tehnologiju izrade tarskog sira. Opisani su geografski i vegetacijsko-klimatski uvjeti na području Istre i prikazani rezultati osnovnih kemijskih analiza ovčjeg mlijeka i sira. Izvršeno je i organoleptičko ocjenjivanje sireva različite zrelosti (nakon 20, 30, 40, 50 i 60 dana). Autor je dao prijedlog za standardizaciju. Unapređenje proizvodnje tarskog sira moguće je postići razvojem ovčarstva, te otklanjanjem pojedinih nedostataka u pojedinim fazama tehnološkog procesa (priprema mlijeka za sirenje, prešanje, soljenje, njega sira).

ovčji sir; tarski sir; standardizacija;

nije evidentirano

engleski

Production of Tar cheese

nije evidentirano

sheep cheese; Tar cheese; standardization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

27.05.1998.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano