Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)



Pregled bibliografske jedinice broj: 33511

Disertacija

Autor: Matić, Daniel
Naslov: Proizvodnja tarskog sira
( Production of Tar cheese )
Vrsta: diplomski rad
Fakultet: Agronomski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 27.05.
Godina: 1998
Stranica: 41
Mentor: Lukač-Havranek, Jasmina
Ključne riječi: ovčji sir; tarski sir; standardizacija;
( sheep cheese; Tar cheese; standardization )
Sažetak:
U Istri postoji duga tradicija prerade mlijeka u razne mliječne proizvode, posebice u sir. Industrijski proizveden tarski sir bazira se na autohtonoj proizvodnji ovčjih sireva u Istri. Proizvodnja tih sireva zadržala se u manjim seoskim domaćinstvima koja se bave ekstenzivnim ovčarenjem. Za proizvodnjom tarskog sira postoji veliki interes pa je cilj ovog rada opisati tehnologiju izrade tarskog sira. Opisani su geografski i vegetacijsko-klimatski uvjeti na području Istre i prikazani rezultati osnovnih kemijskih analiza ovčjeg mlijeka i sira. Izvršeno je i organoleptičko ocjenjivanje sireva različite zrelosti (nakon 20, 30, 40, 50 i 60 dana). Autor je dao prijedlog za standardizaciju. Unapređenje proizvodnje tarskog sira moguće je postići razvojem ovčarstva, te otklanjanjem pojedinih nedostataka u pojedinim fazama tehnološkog procesa (priprema mlijeka za sirenje, prešanje, soljenje, njega sira).
Projekt / tema: 178882
Izvorni jezik: HRV