crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 340382

Zbornik radova

Autori: Parmač, Maja; Galić, Zvonimir; Jerneić, Željko
Naslov: Vrijeme latencije kao indikator iskrivljavanja odgovora na upitnicima ličnosti
( Item response latency as an indicator of response distortion on personality questionnaires )
Izvornik: 18. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Program i sažeci prioćenja / Keresteš, Gordana ; Brković, Irma ; Butković, Ana (ur.). - Zagreb : Školska knjiga , 2007. 120 (ISBN: 978-953-175-302-9).
Skup: 18. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 13. -15. 12. 2007.
Ključne riječi: vrijeme latencije za odgovore; shema o sebi; shema iskrivljavanja; odgovor u skladu sa shemom; odgovor nije u skladu sa shemom
( item response latency; self-schema; faking schema; schema congruent response; schema non-congruent response )
Sažetak:
Brojna istraživanja pokušala su ustvrditi efikasnost vremena latencije kao mogućeg indikatora socijalno poželjnog odgovaranja na skalama upitnika ličnosti. Međutim, provedena istraživanja su pružila kontradiktorne nalaze: dok je u nekim istraživanjima iskrivljavanje odgovora na upitnicima ličnosti bilo povezano s kraćim odgovaranjem (Hsu i sur., 1989 ; Holden i sur., 1985), u drugima je utvrđeno da je ispitanicima koji su iskrivljavali odgovore bilo potrebno više vremena no iskrenim ispitanicima (McDaniel i Timm, 1990 ; Follette, 1984). Kako bi razriješili prethodno dobivene kontradiktorne rezultate, Holden, Kroner, Fekken i Popham (1992) postavili su model disimulacije kojim pretpostavljaju da prilikom odgovaranja na upitnicima ličnosti ispitanici uspoređuju čestice testa s kognitivnom shemom. Ta shema odnosi se na visoko integrirano znanje koje osoba ima o sebi, kao i informaciju kako to znanje koristiti (Rumelhart, 1984, prema Holden i sur., 1992). Holden i suradnici pretpostavljaju da postoji interakcija između sheme koju ispitanik ima prilikom odgovaranja i sadržaja čestica te da će vrijeme latencije biti kraće za odgovore koji su kongruentni sa shemom, nego za one koji nisu. Cilj ovog istraživanja bio je provjera modela Holdena i suradnika. Istraživanje je provedeno na studentima Filozofskog fakulteta u Zagrebu (N=122) koji su ispunjavali on-line formu Goldbergovog IPIP-100 upitnika ličnosti u dva motivacijska konteksta (iskreno i « ; fake good» ; ). Prilikom odgovaranja ispitanicima je osim odgovora mjereno i vrijeme odgovaranja na pojedine čestice. U radu su provjeravane temeljne postavke modela Holdena i sur., usporedbom vremena latencije ispitanika u različitim motivacijskim kontekstima. Provedeno istraživanje pružit će doprinos utvrđivanju može li vrijeme latencije služiti kao indikator iskrivljavanja odgovora na upitnicima ličnosti.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 130-0000000-1020
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: zgalic@ffzg.hr (zgalic@ffzg.hr), 6. Svi. 2008. u 15:16 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4