crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 341494

Zbornik radova

Autori: Fulgosi-Masnjak, Rea; Masnjak, Mia
Naslov: Primjena Programa poticanja senzorne integracije u habilitaciji/rehabilitacijij djece i mladih s autističnim spektrom poremećaja
( Using the program for sensory integration stimulation in the habilitation/rehabilitation of children and youth with autism spectrum disorders )
Izvornik: Knjiga sažetaka 7. međunarodnog znanstvenog skupa Istraživanja u edukacijsko - rehabilitacijskim znanostima / Ferić Šlehan, Martina ; Kranželić, Valentina ; Stošić, Jasmina (ur.). - Edukacijsko - rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveni niz, Knjiga 18 , 2007. 130-131 (ISBN: 978-953-6418-58-9).
Skup: Istraživanja u edukacijsko - rehabilitacijskim znanostima
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 14. - 16.lipanj, 2008.
Ključne riječi: senzorna integracija; autistični spektar poremećaja
( sensory integration; autism spectrum disorders )
Sažetak:
Primjenom habilitacijsko – rehbailitacijskog programa poticanja senzorne integracije u radu s djecom i mladima s ASP željelo se utjecati na povišenje njihove senzorne integracije. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi postoje li i kakve su prirode teškoće u senzornoj integraciji ovih osoba kako bi se izradio i primijenio poseban individualizirani Program poticanja senzorne integracije. U tu je svrhu ispitan uzorak N=27 korisnika Centra za autizam zagreb, oba spola, u dobi od 7 – 21 godine. Ženskih ispitanika bilo je 9, a muških 18. U dnevnom tretmanu bilo je 13 korisnika, dok je njih 14 institucionalno smješteno. Ispitivanje je provedeno u 2 vremenske točke, tako da su ispitanici inicijalno i finalno procijenjeni Sustavom za procjenu senzorne integracije (prijevod i adaptacija, Fulgosi – Masnjak i sur., 2003). Osim toga, provedena je i tehnika sustavnog promatranja. Na osnovu inicijalnih rezultata procjene koji su ukazali na specifične teškoće senzorne integracije u pojedinim osjetnim područjima, izrađeni su individualizirani habilitacijsko – rehabilitacijski programi koji su sustavno provođeni kroz jednogodišnji vremenski period. Finalan procjena pokazala je učinkovitost primijenjenih programa rada u poboljšanju stupnja senzorne integracije u nekim osjetnim područjima naših ispitanika. Ovakav pristup u izradi habilitacijsko – rehabilitacijskih programa rada, temeljen na objektivnoj procjeni funkcioniranja ispitanika, ne samo da se pokazao učinkovit kod ispitanog uzorka, nego pruža smjernice za izradu sličnih programa čiji će se efekti također moći objektivno pratiti.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 013-000000-2306
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Pedagogija
Upisao u CROSBI: jstosic@erf.hr (jstosic@erf.hr), 7. Svi. 2008. u 10:29 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4