crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 343917

Zbornik radova

Autori: Ćurić, Duška; Novotni, Dubravka; Tušak, Dubravka; Bauman, Ingrid; Krička, Tajana; Kiš, Darko
Naslov: Utjecaj klimatskih promjena na tehnološku kavoću brašna ozimih pšenica
( The influence of climate on technology quality of winter wheat cultivars )
Izvornik: Proceedings of 4th International Congress Flour-Bread 07' / Žaneta Ugarčić- Hardi (ur.). - Osijek : TIM-Public d.o.o. , 2008. .
Skup: 4th International and the 6th Croatian Congress of Cereal Technologists “ Flour-Bread '07”
Mjesto i datum: Opatija, 24-27.10.2007.
Ključne riječi: tehnološka kakvoća brašna; klimatski uvjeti; ozime sorte pšenica
( flour technological quality; climate conditions; winter wheat cultivars )
Sažetak:
U ovom radu prikazano je istraživanje utjecaja klimatskih uvjeta u zadnjih 10 godina (prosječne godišnje količine padalina, prosječne godišnje temperature i vlažnosti zraka) na tehnološku kakvoću standardnih hrvatskih sorti ozimih pšenica (Divana, Žitarka, Sana). Posebno je istražen utjecaj količine padalina i temperature zraka u periodu razvoja, rasta i nalijevanja zrna (veljača-lipanj) na količinu i kakvoću proteina, te enzimatsku aktivnost brašna. Istraživanjem se pokazalo da povišene prosječne temperature i količine oborina u vrijeme rasta i sazrijevanja zrna, te u vrijeme žetve, značajno negativno utječu na tehnološku kakvoću zrna. Utvrđeno je da kakvoća sorte Divana najznačajnije ovisi o klimatskim promjenama, za razliku od sorte Sana koja se pokazala najstabilnijom iako joj je tehnološka kakvoća najlošija. Za sve tri ispitivane sorte se može reći da im se tehnološka kakvoća pogoršava promjenom klimatskih uvjeta.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 058-0580696-0702, 058-0581846-2810
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Prehrambena tehnologija
Upisao u CROSBI: dcuric@pbf.hr (dcuric@pbf.hr), 8. Svi. 2008. u 10:45 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4