Utjecaj klimatskih promjena na tehnološku kavoću brašna ozimih pšenica (CROSBI ID 536759)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Ćurić, Duška ; Novotni, Dubravka ; Tušak, Dubravka ; Bauman, Ingrid ; Krička, Tajana ; Kiš, Darko
hrvatski
Utjecaj klimatskih promjena na tehnološku kavoću brašna ozimih pšenica
U ovom radu prikazano je istraživanje utjecaja klimatskih uvjeta u zadnjih 10 godina (prosječne godišnje količine padalina, prosječne godišnje temperature i vlažnosti zraka) na tehnološku kakvoću standardnih hrvatskih sorti ozimih pšenica (Divana, Žitarka, Sana). Posebno je istražen utjecaj količine padalina i temperature zraka u periodu razvoja, rasta i nalijevanja zrna (veljača- lipanj) na količinu i kakvoću proteina, te enzimatsku aktivnost brašna. Istraživanjem se pokazalo da povišene prosječne temperature i količine oborina u vrijeme rasta i sazrijevanja zrna, te u vrijeme žetve, značajno negativno utječu na tehnološku kakvoću zrna. Utvrđeno je da kakvoća sorte Divana najznačajnije ovisi o klimatskim promjenama, za razliku od sorte Sana koja se pokazala najstabilnijom iako joj je tehnološka kakvoća najlošija. Za sve tri ispitivane sorte se može reći da im se tehnološka kakvoća pogoršava promjenom klimatskih uvjeta.
tehnološka kakvoća brašna ; klimatski uvjeti ; ozime sorte pšenica
nije evidentirano
engleski
The influence of climate on technology quality of winter wheat cultivars
nije evidentirano
flour technological quality ; climate conditions ; winter wheat cultivars
nije evidentirano
Podaci o prilogu
-----.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings of 4th International Congress Flour- Bread 07'
Žaneta Ugarčić- Hardi
Osijek: TIM-Public d.o.o.
Podaci o skupu
Nepoznat skup
poster
29.02.1904-29.02.2096