crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 344093

Disertacija

Autor: Lovrenčić, Sandra
Naslov: Formalna ontologija sveučilišnih studija
( Formal ontology of university studies )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Fakultet organizacije i informatike
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Varaždin
Datum: 03.04.
Godina: 2007
Stranica: 176
Mentor: Čubrilo, Mirko
Ključne riječi: sveučilišni studiji; prikaz znanja; razvoj ontologije; vrednovanje ontologije; deskriptivna logika; logika prvog reda; okviri
( university studies; knowledge representation; ontology development; ontology evaluation; description logics; first order logic; frames )
Sažetak:
Disertacija se bavi problematikom razvoja formalne ontologije u domeni sveučilišnih studija u Republici Hrvatskoj. Naime, cjelokupni sustav obrazovanja, uključujući i studije, opisan je samo zakonima i ostalim službenim propisima koji sadrže i neke proturječne i nepotpune informacije. U teorijskom dijelu disertacije određena je definicija ontologije za potrebe rada. Opisane su vrste ontologija i način njihova prikaza, kao i metode, jezici i alati za njihov razvoj. Navedene su domene primjene ontologija, s naglaskom na predmetnu domenu disertacije. Empirijski dio disertacije obuhvaća kreiranje formalnog modela domene u jednostavnoj deskriptivnoj logici te sam razvoj formalne ontologije korištenjem okvira i logike prvog reda kao formalizama prikaza znanja. Vrednovanje ontologije provedeno je postupcima verifikacije i validacije uz korištenje nekoliko poznatih tehnika vrednovanja ontologija te eksperta domene. Provedeno vrednovanje pokazalo je da su razvojem formalne ontologije sveučilišnih studija utvrđene proturječnosti i nedorečenosti postojeće pojmologije i sustava pravila sveučilišnih studija te da je unaprijeđeno njihovo razumijevanje i korištenje.
Projekt / tema: 016-0161741-1739
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Informacijske i komunikacijske znanosti
Upisao u CROSBI: slovrenc@foi.hr (slovrenc@foi.hr), 8. Svi. 2008. u 11:35 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4