Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kostorog (Balistes capriscus, Gmelin, 1789.) iz Jadranskog mora (CROSBI ID 536875)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Piria, Marina ; Tomljanović, Tea ; Aničić, Ivica ; Piria, Vladimir ; Livada, Ognjen Kostorog (Balistes capriscus, Gmelin, 1789.) iz Jadranskog mora // 42. hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 178-179

Podaci o odgovornosti

Piria, Marina ; Tomljanović, Tea ; Aničić, Ivica ; Piria, Vladimir ; Livada, Ognjen

hrvatski

Kostorog (Balistes capriscus, Gmelin, 1789.) iz Jadranskog mora

Kostorog (Balistes capriscus) je riba koja većinom obitava u tropskim i suptropskim morima. Dosta čest je u Mediteranskom moru, a nastanjuje i Jadransko more naročito južni dio Jadrana. Cilj ovog rada je putem dostupne literature istražiti da li je kostorog iz Jadranskog mora pogodan za prehranu ljudi. Kostoroga povezuju sa nervnim ribljim otrovom ciguaterom. Ciguatera je toksin koji se nakuplja u ribljem mesu kada riba konzumira dinoflagelate vrste Gambierdicus toxicus, a koja je nađena u tropskim i suptropskim morima ili ako konzumira toksične herbivorne ribe. Postoji samo jedan podatak literature koji ukazuje na prisutnost tog otrova u mesu kostoroga. Ne postoji niti jedan podatak literature o prisutnosti toksičnih dinoflagelata u Jadranskom moru. Literatura ukazuje da se kostorog hrani bentosnim beskralježnjacima, dok se samo mali primjerci hrane algama i manjim beskralježnjacima. Znači, alge im mogu biti samo slučajna hrana, a ne hrane se herbivornim ribama. Ljudi su u ranom neolitiku, oko 8000 godina prije Krista, konzumirali ovu vrstu ribe. Noviji podaci kažu da je meso ove ribe izvrsne kvalitete, a može se konzumirati svježa, dimljena, sušena i soljena. Ruski znanstvenici su otkrili da meso kostoroga sadrži visok udio proteina. Prema sadržaju masnih kiselina u mesu, ne razlikuje se od mesa bakalara. Oni je preporučaju kao potencijalnu novu komercijalnu vrstu. Postavlja se pitanje, da li se kostorog iz Jadranskog mora ne konzumira iz neznanja?

ciguatera; Jadransko more; kostorog; kvaliteta mesa

nije evidentirano

engleski

Grey triggerfish (Balistes capriscus, Gmelin, 1789.) from Adriatic sea

nije evidentirano

Adriatic sea; ciguatera; flesh quality; gray triggerfish

nije evidentirano

Podaci o prilogu

178-179.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

42. hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma

Pospišil, Milan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

42. Hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

13.02.2007-16.02.2007

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Biologija