crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 3445

Disertacija

Autor: Hocenski, Željko
Naslov: Zasnivanje ugrađenih računalnih sustava sa smanjenom osjetljivošću na kvarove
( DESIGN OF EMBEDDED FAULT-TOLERANT COMPUTER SYSTEMS )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Fakultet elektrotehnike i računarstva
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 30.09.1996.
Godina: 1996
Stranica: 243
Mentor: Budin, Leo
Ključne riječi: ugrađena računala; toleriranje kvarova; topla pričuva; hladna pričuva; ubacivanje kvarova; sposobnost toleriranja kvarova; zasnivanje; mikroprocesor; mikroupravljač
( embedded computer; design; fault tolerance; standby; workby; fault injection; fault detection coverage; fault recovery coverage; microprocessors; microcontroller )
Sažetak:
U ovome radu pozornost je posvećena zasnivanju i vrednovanju ugrađenih računalnih sustava koji toleriraju kvarove zasnovanima na mikroprocesorima i mikroupravljačima, čija je osnovna primjena u upravljanju manje složenim procesima u industriji. Opisana su neka osnovna svojstva i primjene ugrađenih računala. Prikazan je model zasnivanja sustava i postupci tijekom zasnivanja. Posebno su predstavljeni sustavi koji toleriraju kvarove. Postavljeni su osnovni zahtjevi spram zalihosti u sustavu i predstavljeni oblici zalihosti, koji su upotrebljeni pri zasnivanju navedena dva prototipa sustava. Opisani su oblici ponašanja sustava koji toleriraju kvarove u slučaju pojave kvara. Predstavljeni su neki načini otkrivanja kvarova u sustavu. Pouzdanosti sustava koji toleriraju kvarove je posvećena pažnja sa stanovišta predstavljenih sustava s trostukom modularnom zalihošću, hladnom i toplom pričuvom. Primjer zasnivanja sustava s hladnom pričuvom predstavljen je modularnim mikroprocesorskim sustavom. Opisana je građa sklopovlja i programske podrške sa i bez zalihosti. Razmotren je normalan rad sustava i djelovanje ubačenih kvarova. Mikroupravljački sustav koji tolerira kvarove predstavljen je kao primjer sustava s toplom pričuvom. Predstavljena je građa sustava i programske podrške za postizanje povećane raspoloživosti ili povećane sigurnosti. Kao najprikladnija metoda za vrednovanje sposobnosti toleriranja kvarova i oporavka od kvarova ovih sustava izabrana je metoda s ubacivanjem kvarova. Načinjen je sustav za ubacivanje kvarova zasnovan na osobnom računalu s dodatnim sklopovljem, da bi se omogućilo automatizirano izvođenje ispitivanja i olakšala obrada rezultata. Kvarovi su izazivani ubacivanjem signala smetnje na sabirničke linije ispitivanog sustava. Ispitivanja su obavljena na modularnom mikroprocesorskom sustavu za programsku podršku sa i bez zalihosti. Promatran je utjecaj vremena osvježavanja pričuve i periode budilice na broj otkrivenih kvarova i broj otkaza sustava. Na osnovi prikupljenih rezultata ispitivanja načinjena je procjena sposobnosti toleriranja kvarova opisana parametrima za sposobnost otkrivanja kvarova i sposobnost oporavka od kvarova. Rezultati su pokazali znatno veću sposobnost toleriranja kvarova za programsku podršku sa zalihošću.
Projekt / tema: 036006
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Elektrotehnika  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4