crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 346611

Časopis

Autori: Baloban, Stjepan
Naslov: Socijalni nauk Crkve u Hrvatskoj. Katedra socijalnog nauka Crkve
( Social Teachings of the Church in Croatia. Department of Social Teachings of the Church )
Izvornik: Bogoslovska smotra (0352-3101) 76 (2006), 4; 1013-1027
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: sociologija; socijalni nauk Crkve; katedra socijalnog nauka Crkve; autonomija socijalnog nauka; socijalni govor Crkve
( sociology; social teachings of the Church; Department of Social Teachings of the Church; autonomous social teachings; social speech of the Churc )
Sažetak:
Nakon demokratskih promjena u Hrvatskoj 1990. godine socijalni nauk Crkve postaje zanimljivim ne samo u Crkvi i teologiji nego i u hrvatskom društvu i uopće znanstvenoj zajednici. Dok je devedesetih godina 20. stoljeća socijalni nauk Crkve bio poželjan za rješavanje brojnih pitanja socijalno-etičkog sadržaja u hrvatskom društvu, u posljednjih nekoliko godina nailazi na određeno odbijanje u dijelu društvene javnosti za koju kršćani i Crkva » ; nemaju što tražiti u javnom životu« ; . Oko socijalnog nauka Crkve u Hrvatskoj vezuju se brojne nejasnoće kako u hrvatskoj teologiji tako i općenito u hrvatskoj javnosti. U ovom radu se pokušavaju ponuditi odgovori na neka važna pitanja u razvoju socijalnog nauka Crkve u Hrvatskoj. Prvi dio rada: Hrvatske specifi čnosti i ’ nejasnoće’ i Od društvenog nauka Crkve do Katedre socijalnog nauka Crkve obrađuje po prvi puta razvoj socijalnog nauka Crkve kao samostalne teološke discipline na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Iznose se zanimljivi i korisni podatci u svezi nazivlja (sociologija, društveni nauk Crkve, katolički društveni nauk, socijalni nauk Crkve) i profesora koji su na KBF-u u Zagrebu predavali taj predmet kao i bližu povijest nastanka Katedresocijalnog nauka Crkve (31. ožujka 2000.). Drugi dio rada: Vrijeme Ivana Pavla II.: definicija i pojačano zanimanje te Suvremeni izazovi socijalnog nauka Crkve bavi se pitanjem važnosti i značenja socijalnog nauka Crkve kako u teologiji tako i u društvenom životu. Posebna pozornost se posvećuje hrvatskoj situaciji u kojoj se predviđa razvoj socijalnog nauka Crkve na teoretskoj i praktičnoj razini. Upravo preko aktualnih tema kojima se bavi socijalni nauk Crkve, hrvatska teologija može i danas stupiti u, za hrvatsko društvo, tako potreban interdisciplinarni dijalog. To vrijedi kako za unutarhrvatsku situaciju tako i za hrvatski put prema Europskoj uniji.
Projekt / tema: 0203007
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Teologija
URL Internet adrese: http://hrcak.srce.hr/file/37439
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Socijalni nauk Crkve u Hrvatskoj. Katedra socijalnog nauka Crkve
Upisao u CROSBI: smigles@kbf.hr (smigles@kbf.hr), 9. Svi. 2008. u 11:42 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4