crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 351657

Knjiga

Autori: Baloban, Stjepan
Naslov: Vjera kao sastavni dio javnoga života. Katedralne propovijedi
( Faith as an Integral Part of Public Life. Cathedral homilies )
Vrsta knjige: monografija
Izdavač: Glas Koncila
Grad: Zagreb
Godina: 2007
Serija: Ljudi i događaji, knjiga 13.
Stranica: 504
ISBN: 978-953-241-104-1
Ključne riječi: socijalna problematika; interdisciplinarni pristup; socijalno angažirana vjera; propovijed; religija u javnom životu; supsidijarnost; solidarnost
( social issues; interdisciplinary approach; socially engaged faith; homily; religion in public life; subsidiarity; solidarity )
Sažetak:
Jedno od važnih pitanja suvremenoga života jest: Koja je uloga religije odnosno vjere u javnom životu bilo da je riječ o gospodarstvu, medijima, kulturi ili politici? O toj temi se više raspravlja u svijetu nego u Hrvatskoj. Ova knjiga na specifičan način obrađuje pitanje vjere i vjernika u javnom životu i to u raznim segmentima javnoga života u Hrvatskoj. Polazište za nastanak ove knjige jesu „ Katedralne propovijedi“ koje je autor održao u vremenskom razmaku od tri akademske godine (2002. – 2005.) u Zagrebačkoj prvostolnici. Usmena riječ je naknadno pretvorena u pisano razmišljanje i analizu različitih pitanja s kojima se susreće kršćanin u hrvatskom crkvenom i javnom životu. Naslov svakoga teksta odnosno cjeline (ukupno 149) ukazuje na različita pitanja s kojima se svakodnevno susreće hrvatski intelektualac, posebno vjernik, u javnom životu. Autor poseban naglasak stavlja na etičko-moralnu i socijalnu problematiku u tranzicijskom hrvatskom društvu ; ukazuje na socijalnu crtu biblijske poruke i kršćaninovo poslanje u svijetu. Autor je tražitelj, koji je na zajedničkom poslu sa svima kojima su na srcu duhovne vrijednosti i pravednije hrvatsko društvo, stavljajući poseban naglasak na savjest i odgovornost kršćana u javnom životu. Kao teolog moralist i socijalni etičar autor primjenjuje socijalni nauk Katoličke Crkve na konkretnu hrvatsku situaciju vodeći računa o interdisciplinarnom pristupu u pluralističkom hrvatskom društvu. Tekstovi govore o društvenim potrebama socijalne duhovnosti, a socijalno angažirana vjera je sastavni dio javnoga života. Svi oni koji žele kritički razmišljati i raspravljati o ulozi vjere i uopće religije u javnome životu, pronaći će brojne kritičke tonove i argumentirane poticaje za daljnje produbljivanje ove teme.
Projekt / tema: 203-1941533-0732
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Pregledna
Znanstvena područja:
Arheologija
Upisao u CROSBI: smigles@kbf.hr (smigles@kbf.hr), 12. Svi. 2008. u 14:40 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4